Poleteo prototip ruskog školsko-trenažnog aviona Jak-152

Izvor: TangoSix.rs, 30.Sep.2016, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poleteo prototip ruskog školsko-trenažnog aviona Jak-152

Na aerodromu Irkutskog avijacijskog zavoda (IAZ) koji se nalazi u sastavu korporacije PAO ’’Korporacija Irkut’’ (koja se opet nalazi u PAO ’’OAK’’ – Ujedinjene vazduhoplovne korporacije) juče je izvršen prvi let novog ruskog školsko-trenažnog aviona Jak-152.
Za komandama aviona bio je opitni pilot opitno-konstrukcionog biroa OAO ’’OKB imena A.S. Jakovljeva’’ Vasilij Sevastjanov.
Opitni pilot 1. klase Vasilij Sevastjanov je nakon leta izjavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je sve proteklo u najboljem redu, da je let prošao uspešno i po planu kao i da se avion ponašao normalno i onako kako je bilo predviđeno.
Presek aviona Jak-152. Za sada je predviđeno da prvi avioni stignu u jedinice sledeće godine uz početnu narudžbinu od 150 aviona.Prvi Jak-152 proizveden je takođe u Irkutskom avijacijskom zavodu a konstruisan je i razvijen u OAO ’’OKB imena A.S. Jakovljeva’’. Avion je namenjen za obuku u tehnici pilotiranja i osnovama navigacije a u okviru osnovnog, složenog i akrobatskog letenja. Takođe moći će se koristiti i za obuku u grupnom letenju.
Jak-152 će omogućiti odabir, obuku i trenažu mladih pilota u vojnim i civilnim školskim centrima kao i sportskih pilota u organizaciji DOSAAF (Добровольное Общество Содействия Армии, Авиации и Флоту).
Serijska proizvodnja će se odvijati u fabrici IAZ koja je napravila i prvi prototip. Razvoj i proizvodnja Jak-152 je izvršena na osnovu primene najnovijih ruskih iskustava i konstruktorskih rešenja iz oblasti malih školskih aviona.
Video snimak prvog leta ruske televizije Zvezda:

 
The post Poleteo prototip ruskog školsko-trenažnog aviona Jak-152 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.