Pokrenuto svega tri postupka od 240 slučajeva

Izvor: Danas, 01.Feb.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuto svega tri postupka od 240 slučajeva

Beograd - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje predvodi Kori Udovički, nije pokrenulo nijedan prekršajni postupak protiv ovlašćenih lica u državnim organima koja nisu dostavljala informacije od javnog značaja koje su tražili građani, mediji ili druge organizacije. Od početka mandata aktuelne vlade, ovo ministarstvo je pokrenulo svega tri prekršajna postupka zbog nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od kojih su svi zbog neispunjavanja obaveze o izradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << informatora o radu organa, iako je bilo 240 slučajeva u kojima je trebalo reagovati.

U Ministarstvu državne uprave navode za Danas da su postupci zbog istog prekršaja pokrenuti protiv načelnika Opštinske uprave opštine Odžaci, predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i načelnika Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke grada Niša.

Za nepostupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, poverenik za informacije od javnog značaja može da izrekne novčane kazne od 20.000 i 180.000 dinara ministarstvima i drugim državnim organima, ali ne i ministrima i ovlašćenim licima. I zbog toga se novčane kazne za skrivanje informacija naplaćuju na kraju iz državnog budžeta.

Paralelno s tim, međutim, trebalo bi da se vodi prekršajni postupak protiv odgovornog lica u kom bi sud izrekao novčanu kaznu tom licu, a ne organu. Taj postupak poverenik nije ovlašćen da pokrene, a nadležno ministarstvo, ranije pravde sad državne uprave, to već godinama nije činilo.

Poverenik Rodoljub Šabić ističe za Danas da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama predviđen relativno veliki broj prekršaja i kazni za odgovorna lica koja ga krše. „U poslednjih nekoliko godina ja sam javno i u izveštajima Narodnoj skupštini upozoravao na činjenicu da ministarstvo pravde i državne uprave nije uopšte pokretalo postupke protiv prekršioca zakona, što sam javno ocenio kao indirektan poziv na kršenje zakona. Inače, iako to nije dužnost Poverenika, i iako je praksa ministarstva bila krajnje destimulativna, tokom svake godine smo nadležnom ministarstvu, sukcesivno skretali pažnju na najflagrantnije prekršaje. Dakle, svake godine na nekoliko stotina ili na više stotina prekršaja. Radi se kao što rekoh samo o najflagrantnijim, jer je broj prekršaja realno višestruko veći“, objašnjava Šabić.

U poslednjih nešto više od pola godine od kada je formirano novo ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dodaje Šabić, nastavljeno je sa istom praksom, pa je Ministarstvu dostavljen materijal potreban i dovoljan za pokretanje 240 prekršajnih postupaka.

„I ovom prilikom naglašavam da je pitanje doslednog sprovođenja odgovornosti za kršenje zakona u konkretnom slučaju posebno važno, jer se radi o zakonu koji ne krše „obični“ građani već funkcioneri odnosno ovlašćena lica koja bi morala prednjačiti pozitivnim a ne negativnim primerom“, napominje Šabić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.