Podlegao pritiscima

Izvor: Danas, 07.Apr.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podlegao pritiscima

Nakon curenja "Panamskih papira", koji navode na sumnje da je učestvovao u nezakonitim malverzacijama, islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson je popustio pod pritiscima s kojima se suočavao, te se povukao s funkcije.

Naime, dokumenta ukazuju da su islandski premijer i njegova supruga kupili of-šor kompaniju Vintris 2007. na Devičanskim ostrvima. On, međutim, nije prijavio da ima udeo u kompaniji kada je 2009. ušao u parlament da bi, kako se navodi, osam meseci kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << svojoj supruzi za jedan dolar prodao 50 odsto vlasništva u Vintrisu. Of-šor kompanija je iskorišćena za investiranje više miliona dolara nasleđenog novca, navodi se u dokumentu, koji je, prema pisanju agencija, prošle godine potpisala Gunlaugsonova supruga Ana Sigurlaug Palsdotir. Sada već bivši premijer tvrdi da nije prekršio nikakvo pravilo, kao i da njegova supruga nije ostvarila nikakav profit od njegovih odluka.

Nedavno je u jednom intervjuu izjavio da je uvek prijavljivao svoju imovinu. Na pitanje kakve veze ima sa Vintrisom, odgovorio je da je sve informacije koje su od njega tražene dao Vladi, te da nije siguran kako transakcije zapravo funkcionišu. Optuživši novinara da stvara sumnju u vezi s nečim što nije sumnjivo, napustio je razgovor napola. Kasnije je izjavio da nije trebalo tako da postupi i uputio izvinjenje.

Gunlaugson je na premijersku funkciju stupio maja 2013. i poneo titulu najmlađeg predsednika Vlade u istoriji zemlje. U to vreme je bio i najmlađi demokratski izabran premijer na svetu. Za predsednika Napredne stranke desnog centra je izabran 2009, zadobivši poverenje 40,9 odsto članova partije.

Iste godine postaje član Spoljnopolitičkog komiteta, da bi se sledeće godine pridružio Radnoj grupi Spoljnopolitičkog komiteta za evropske poslove, čiji član ostaje do 2013. Naredne godine je preuzeo i funkciju ministra pravde. Političku karijeru mu je obeležilo i članstvo u Zajedničkom komitetu Parlamenta Evropske unije i Islanda (2010-2013).

Sigmundur David Gunlaugson je rođen marta 1975. u Rejkjaviku. Sin je bivšeg člana Parlamenta Gunlaugura Sigmundsona. Diplomirao je ekonomiju i političke nauke u rodnom gradu. Oženjen je i ima jedno dete.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.