Izvor: Danas, 03.Jul.2015, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo "Negotinsko leto 2015"

Negotin - Projekcijom ruskog filma "Grof Montenegro" sinoć je u Negotinu počelo "Negotinsko leto 2015", manifestacija tokom koje će u julu biti organizovani zanimljivi programi kulturnog sadržaja. Ova filmska projekcija prva je u nizu Večeri ruskog filma koju u saradnji sa Ruskim domom iz Beograda organizuje Dom kulture "Stevan Mokranjac", zahvaljujući kojoj će Negotinci biti u prilici da dva puta nedeljno tokom jula u Muzičkom paviljonu, u gradskom parku, od 21 sat, odgledaju ciklusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ruskih filmova. Na repertoaru otvorenog bioskopa biće i dva ostvarenja režisera Gorana Radovanovića "Ambulanta" i "Sa Fidelom, srećni", zatim film "Sunčanica" sa Milošem Bikovićem i "20.000 dana na Zemlji".

Nisu zapostavljeni ni ljubitelji lepe pisane reči za koje će Književni krajinski klub priređivati programe ponedeljkom uveče u Muzičkom paviljonu. Za julske ponedeljke planirani su veče ženske poezije, Buktinja o erotici, veče sa Sašom Stanimirovićem i promocija zbirke pesama Stefana Cokića "I to će proći". U "Negotinsko leto" uključuje se i Istorijski arhiv Negotin koji će organizovati izložbu Zavičajnog muzeja Petrovca na Mlavi iz legata Stanka Kostića, predavanje na temu "Srbi i Bugari u 20. veku - susedstvo u globalnom kontekstu", Veče iz Arhiva - Jovan Miškovići promociju knjige "Popis stanovništva i imovine sreza Porečko-Rečkog iz 1863. godine". Uz podršku likovnih pedagoga i slikara iz Negotina, Kreativno udruženje Nego će svake srede počev od 8. jula, organizovati radionicu namenjenu deci, "Likovna sreda" , koja će istovremeno biti I muzička dečija zabava zahvaljujući Veselim karaokama, koje će prirediti Narodna biblioteka "Dositej Novaković".

Svaki petak u julu, počev od danas, biće dan za programe Muzeja Krajine. Prvo na redu je ekološko veče o Vratni, sledi veče arheološkog filma, potom izložba ilustracija Eme Fik "Srbija u isečcima", veče etnološkog filma i promocija "Vodiča kroz etnološku zbirku Muzeja Krajine" poslednjeg dana jula. Svoje programe pripremila je i Turistička organizacija opštine Negotin, koja će nedelju organizovati obeležavanje Dana Dunava, polovinom meseca su Mini sajam suvenira u centru grada i interaktivna radionica pod nazivom "Putujuće zanatlije" , dok će doček tradicionalne Đerdapske regate u organizaciji TOON biti u nedelju 26. jula . Ljubitelji plesa moći će da se oprobaju 11, 18. i 25 . jula u Plesu na otvorenom, u centru Negotina.

Drugu godinu zaredom opština Negotin učestvuje u manifestaciji "Tesla dani" u okviru koje će spomen soba Teslinog savremenika, naučnika Đorđa Stanojevića inače Negotinca, koja se nalazi u zgradi Elektrodistribucije biti otvorena za posete od 9 do 19 časova. Izložba Tesla i savremenici, postavka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu biće postavljena u holu Opštine Negotin od 6 do 10. jula, a na sam dan Teslinog rođenja, ukoliko vremenske prilike dozvole biće izmeštena u centar grada.

U slučaju kiše programi na otvorenom neće biti održani, navode organizatori.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.