Pilot projekat u školama: Vežbe među lekcijama

Izvor: Danas, 03.Maj.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot projekat u školama: Vežbe među lekcijama

Beograd - U pet osnovnih škola u Srbiji počeo je pilot-projekat svakodnevnog vežbanja, čiji je cilj povećanje fizičke aktivnosti učenika od prvog do četvrtog razreda, mimo redovnih časova fizičkog vaspitanja. Ideja je potekla iz Ministarstva prosvete, a sprovedena je u saradnji sa beogradskim Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje.

- Program je osmišljen tako da đaci tri puta u okviru nastavnog dana rade fizičke vežbe od pet do deset minuta. Ovakvo doziranje vežbanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sa redovnom nastavom fizičkog vaspitanja predstavlja značajno povećanje fizičke aktivnosti učenika u odnosu na sadašnje stanje, a ne utiče na promenu nastavnih programa, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Darko Mitrović kaže za Danas da đaci rade jednostavne i bezbedne vežbe, prilagođene i vremenu i prostoru, a izvode ih uz pomoć učitelja. U projekat koji traje do kraja školske godine uključena je po jedna škola iz Beograda, Kragujevca, Dimitrovgrada, Novog Pazara i Zubinog Potoka, a plan je da svakodnevno fizičko vežbanje bude praksa u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji.

- Ideja je da ovaj vid angažmana podrže saveti roditelja i da to postane svakodnevna aktivnost u školama. To je mnogo efikasniji način nego kada se nešto sprovodi kroz institucije sistema - kaže Mitrović, napominjući da su reakcije i dece i roditelja i učitelja odlične.

To za naš list potvrđuje i Tatjana Marinković, direktorka kragujevačke osnovne škole "Svetozar Marković", u kojoj se vežbe izvode pre početka prvog časa, posle trećeg i na kraju nastave, a traju između pet i deset minuta. Đaci su, dodaje, mnogo više motivisani za učenje, poboljšana im je koncentracija, a koliko su zainteresovani pokazuje i to što obavezno podsećaju učitelje da čas započnu vežbama, ako oni na to zaborave.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.