Petnica na klackalici, čeka se potpis ministarstva

Izvor: RTS, 03.Maj.2016, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnica na "klackalici", čeka se potpis ministarstva

Između 200 i 300 najboljih srednjoškolaca u oblasti biohemije i društvenih nauka neće ovog proleća ići u istraživačku stanicu Petnica da unapredi svoje znanje. Jedina istraživačka stanica u Srbiji morala je da otkaže seminare, jer Ministarstvo kasni sa potpisivanjem ugovora. Od svog osnivanja Petnica je na klackalici, kaže za RTS rukovodilac programa Nikola Božić.
Rukovodilac programa u Petnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nikola Božić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ta istraživačka stanica morala da redukuje, a neke seminare i otkaže, kako bi se stvorila rezervna sredstva za ključne seminare tokom leta.

To su, kaže Božić, učinili u nadi da će tokom ovog meseca uspeti da razreše situaciju sa Ministarstvom prosvete i potraže nove izvore finansiranja.
"Krajem prošle godine, u pregovorima sa Ministarstvom prosvete dobili smo uveravanja da će iznos za Petnicu biti isti i ove godine i mi smo to ukalkulisali u planove za aktivnosti u 2016. godini. Pošto je to 25 odsto ukupnog budžeta, a prošlo je četiri meseca, morali smo da redukujemo neke seminare", rekao je Božić.
Objašnjava da je problem sa Ministarstvom proceduralne prirode jer je krajem prošle godine usvojen novi zakon o naučno-istraživačkoj delatnosti.
"Mi za to imamo razumevanje i shvatamo da se sve mora rešiti na adekvatan način, ali moramo da budemo odgovorni prema našim polaznicima i budemo spremni za drugačiji scenario", kaže Božić.
Dodaje da je Petnica predala svu dokumentaciju i da su iz medija shvatili da u narednim nedeljama mogu da očekuju da dobiju potpis na ugovor kojim se odobrava novac za rad te istraživačke stanice.
Ističući da od osnivanja nije zabeležena ovakva kriza, Božić navodi i da je Petnica od osnivanja na klackalici, te da je to cena nezavisnosti.
"Mi u Petnici smo uvek entuzijasti i nadamo se da ćemo prevazići ovaj problem i da ćemo dobiti podršku države za ono što radimo", rekao je Božić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petnica bez para, Verbić obećava pomoć

Izvor: Danas, 04.Maj.2016, 11:30

Beograd - Zbog nedostatka novca Istraživačka stanica Petnica prinuđena je da redukuje broj prolećnih seminara, a ako im Ministarstvo prosvete uskoro ne uplati obećana sredstva, pod znakom pitanja je održavanje letnjeg programa, rečeno je Danasu u Petnici. Iz Ministarstva prosvete poručuju da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.