Pet donora organa na milion stanovnika

Izvor: RTS, 20.Apr.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet donora organa na milion stanovnika

U ovom trenutku u Srbiji oko 90.000 osoba ima donorsku karticu. Saglasnost za transplantaciju, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, prošle godine dala je 41 porodica, što je pet donora na milion stanovnika.

Pod naslovom "Za onog koji mi je spasao život", i mediji u Srbiji preneli su priču u slikama devojke koja je živa zahvaljujući nečijim plućima. Ovoj 28-godišnjakinji koja ima cističnu fibrozu, sreća se ipak osmehnula.

Zbog toga je odlučila da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objavi slike transplantacije pluća a, kako je napisala na profilu na društvenim mrežema, to je uradila u čast nepoznatom donoru.

Važna vest u svetskim medijima bilo je i obeležavanje 30 godina života s tuđim srcem, a 61-godišnji Džejms Hil to je podelio sa svojim doktorom.

U nedelji za nama, i u Beogradu je održana jedna značajna tribina. U organizaciji Centra za promociju nauke predavanje o zaveštanju organa i dobrom delu posle smrti, slušalo se u punoj sali Kolarčeve zadužbine, a svi koji su hteli mogli su da potpišu i donorske kartice.

Dubravka Vejnović iz Centra za promociju nauke kaže da je to prva tribina na tu temu, a da je planirano da se slična održi u Novom Sadu. Vejnovićeva naglašava da će potpisati donorsku karticu zajedno sa članovima porodice

U ovom trenutku u Srbiji oko 90.000 osoba ima donorsku karticu.

Saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, prošle godine dala je 41 porodica, što je pet donora na milion stanovnika. Hrvatska ima 35.

Profesor doktor Đoko Maksić, koordinator za transplantaciju na Vojno-medicinskoj akademiji kaže da ne možemo biti nezadovoljni. "Od 11 zemalja mi smo na trećem mestu, ali moramo i možemo više, pre svega država, ne može biti sve na entuzijazmu lekara i medija", ističe Maksić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Srbiji pet donora organa na milion stanovnika

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2014

U ovom trenutku u Srbiji oko 90.000 osoba ima donorsku karticu, a 41 porodica je prošle godine dala saglasnost za transplataciju organa.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.