Patrijarh Irinej: Pomolimo se Bogu za braću i sestre u Ukrajini

Izvor: BKTV News, 16.Apr.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Pomolimo se Bogu za braću i sestre u Ukrajini

Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici vernike da se pomole Bogu za braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom istoku.

- Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju – naveo je patrijarh čitajući pred novinarima poslanicu povodom Uskrsa.
Patrijarh Irinej je posebno pozdravio “stradalnu braću na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas (na Uskrs) slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista nad demonskim silama tame”.
Govoreći o pravoslavnim vernicima u Makedoniji Irinej je ocenio da oni na čelu sa svojim “nepravedno utamničenim arhiepiskopom (Jovanom) stradaju za jedinstvo Crkve i čistotu pravoslavne vere”.
- Neka vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet - naveo je patrijarh Irinej.
Arhiepiskop Jovan je sa svojim sledbenicima u Makedoniji stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC pa je izbačen iz Makedonske pravoslavne crkve koja je, bez saglasnosti srpske patrijaršije, proglasila autokefalnost.
Arhiepiskop se u Makedoniji tereti za finansijske malverzacije, a SPC smatra da je reč o progonu zbog vernosti srpskoj patrijaršiji.
Svi hrišćani ove godine Uskrs slave istog dana, u nedelju 20. aprila.
Izvor: FoNet
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Patrijarh u poslanici o Ukrajini: Pomolimo se Bogu za braću i sestre!

Izvor: Kurir, 16.Apr.2014

Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju, naveo je patrijarh..BEOGRAD -...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.