Parlament nepremostiva prepreka

Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament nepremostiva prepreka

Beograd - - Više od četiri godine izmene Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja koje bi rad državnih organa učinile znatno transparentnijim "sede" spremne i čekaju usvajanje u parlamentu kako bi stupile na snagu. I pored brojnih inicijativa, preporuka i akcionih planova ovaj zakon i dalje opstaje u neizmenjenom obliku, iako su naizgled svi saglasni da ima prostora za njegovo unapređenje.

- Izmene Zakona o pristupu informacijama bile su već u skupštinskoj proceduri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pred usvajanjem, na početku 2012. godine, ali je, nažalost, taj proces zaustavljen povlačenjem Predloga zakona iz procedure. Ministarstvo pravde i državne uprave nakon toga nije preduzimalo aktivnosti na ponovnom vraćanju izmena zakona u proceduru, a novoobrazovano Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je za sada, koliko je povereniku poznato, formiralo komisiju za izradu Nacrta zakona. Iako postoji pomenuti ranije pripremljeni predlog - kaže za Danas Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Prema njegovim rečima, brojni akcioni planovi različitih ministarstava su takođe predviđali izmene ovog zakona, ali i pored toga do izmena još uvek nije došlo.

- Akcionim planom Ministarstva pravde, za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period 2013-2018. koji je Vlada usvojila 2013. godine, rok za izmenu Zakona o pristupu informacijama bio je kraj 2014. godine. Prema Nacrtu akcionog plana iz decembra prošle godine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, za sprovođenje Strategije reforme javne uprave, rok za izmene ovog zakona je drugi kvartal 2015. godine, a Predlogom istog Akcionog plana od pre dve nedelje, taj rok je pomeren za četvrti kvartal 2015. godine i to ne za usvajanje, već samo za utvrđivanje predloga zakona. Prema drugoj verziji Nacrta akcionog plana Ministarstva pravde iz decembra 2014. godine, za pridruživanje EU za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, rok za usvajanje izmena Zakona o pristupu informacijama je četvrti kvartal 2015. godine - navodi Šabić.

Kako ističe, izmenama zakona bi se obezbedila veća transparentnost rada državnih organa i kvalitetnija zaštita prava na pristup informacijama.

- Izmene između ostalog podrazumevaju da svi subjekti kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja podležu primeni zakona, uključujući javne beležnike i izvršitelje, da više informacija, i to ažurnih, građanima bude dostupno na sajtovima organa i u informatorima o radu. Takođe, predviđa se da i poverenik dobije ovlašćenje da podnosi prekršajne prijave zbog povrede prava na pristup informacijama, kao i da daje obavezno mišljenje u postupku donošenja propisa - ističe Šabić.

Država poziva na kršenje zakona

Prema mišljenju Rodoljuba Šabića, najveći problem sa pristupom informacijama leži u nespremnosti države da na pravi način reši pitanje odgovornosti za kršenje zakona. "Više puta sam upozoravao da je to što nadležna ministarstva (pravde i državne uprave) godinama nisu pokretala nijedan prekršajni postupak protiv prekršilaca zakona praktično poziv na njegovo kršenje. Država šalje jako ružnu poruku ako "eliti" dopušta da zakone krši bez rizika", kaže Šabić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.