Parada ponosa danas u Beogradu, policija već privela nekoliko huligana

Izvor: Blic, 10.Okt.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Parada ponosa" danas u Beogradu, policija već privela nekoliko huligana

Okupljanje na "Paradi ponosa" počelo je u beogradskom parku Manjež. Reporteri "Blica" javljaju da je atmosfera vesela, s prepoznatljivom ikonografijom u duginim bojama. Zasad se tamo okupilo dvestotinjak učesnika. U širem krugu prostora na kojem će gej parada biti održana primetno je veliko prisustvo policije, ali i manjih grupa za koje se pretpostavlja da pripadaju raznim ekstremno desničarskim organizacijama.

Ekstremisti se po gradu kreću u manjim grupama, a policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prati svaku grupu veću od pet ljudi i ne dozvoljava prilaz spoljnjem policijskom prstenu koji se nalazi na Slaviji.

Grupa od sto navijača fudbalskog kluba "Rad" okupila se ispred Saborne crkve i krenula je ka Trgu republike, gde ih je sačekao kordon policije.

Jedna huliganska grupa kretala se u okolini Tašmajdanskog parka, a zatim su se razdvojili u dve manje grupe, od kojih je jedna krenula ka ulici Svetozara Markovića, a druga ka Pravnom fakultetu.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je u grupi koja se nalazila u Ulici Svetozara Markovića privela nekoliko mladića.

Boban Stojanović ipak nije pretučen

Informacija da je Boban Stojanović, aktivista Kvirija centra i jedan od glavnih organizatora Parade ponosa. On za "Blic" kaže da se trenutno nalazi na paradi, zajedno sa 200 ostalih učesnika. On je sve zainteresovane pozvao da na paradu dolaze isključivo preko predviđenih punktova, jer drugačije nije moguće prići.

Zbog izuzetno jakog policijskog obezbeđenja, koje je raspoređeno u nekoliko korodona oko parka "Manjež" i ne puštaju nikoga, problem da dođu na skup, kako javljaju naši reporteri, imaju i sami učesnici gej parade.

Grupu od 30-40 osoba policija je legitimisala u Ulici Svetog Save. Oni su policiji rekli da idu da zapale sveće u Hramu Svetog Save, ali su nakon legitimisanja krenuli ka Slaviji. Prema poslednjim informacijama, ova grupa je pokušala da probije policijski kordon, pa je došlo do sukoba s policijom. Jedan huligan je tom prilkom uhapšen.

Naši reporteri prenose da su ekstremisiti sve vreme uzvikivali parolu "Ubij, ubij, ubij pedera!".

Današnja gej-lezbejska manifestacija "Parada ponosa", pod nazivom "Da šetamo zajedno", predviđa okupljanje učesnika u parku "Manjež" od 10 do 11 sati, a zatim šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom do Studentskog kulturnog centra, najavili su organizatori.

Učesnici će u park moći da uđu iz ulice Svetozara Markovića, preko Slavije, iz Nemanjine i od Londona, a svi koji dođu nakon zatvaranja prilaza (posle 11 sati) neće moći da se pridruže "šetačima". Učesnici prolaze kroz tri policijske kontrole da bi se priključili paradi, a pri ulasku dobijaju posebne žute narukvice.

Skup će, kako je najavljeno, biti zatvoren i tokom šetnje i na "žurci" u Studentskom kulturnom centru, tako da niko neće moći naknadno da se priključi "paradi".

Prijavite incidente

Organizatori su pozvali učesnike da sve incidente prijave na telefone policije 92 ili Organizacionom odboru na telefone: 063/722-02-34 i 061/692-06-85.

Prilikom ulaska u park "Manjež" svim učesnicima biće podeljena bezbedonosna uputstava, a organizatori su saopštili da će neposredno pred "paradu" na sajtu www.parada.rs biti objavljene informacije o pravcima za dolazak.

Učesnici te gej-lezbejske parade na skup treba da dolaze javnim prevozom ili pešice, ne u većim grupama, ali i bez vidnih obeležja svog opredeljenja, a Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da će, u cilju brezbednosti, pojedine ulice biti zatvorene za saobraćaj.

Političari na paradi

"Paradi ponosa" će pored ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića prisustvovati i zaštitnik građana Šaša Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, šef misije OEBS-a Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU Vensan Dežer i ambasador Saveta Evrope Konstantin Jerokostopulos.

Organizatori su ukazali da je simbol njihove "Parade ponosa" statua "Pobednik" Ivana Meštovića na Kalemegdanu, a park "Manjež" su odabrali jer je 70-ih godina bio mesto okupljanja pripadnika gej i lezijske populacije.

"Paradu ponosa" ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.

Od Stonvola do Manježa

Borba za gej i lezbejska prava u svetu počela je 1969. godine Stonvolskom pobunom, kada su se u Njujorku gejevi prvi put suprotstavili policijskom maltretiranju.

Prva "Parada ponosa" u Srbiji, 2001. godine, završila se brutalnim nasiljem, druga - zakazana za septembar prošle godine - otkazana je zbog pretnji nasiljem

U znak obeležavanja te pobune, naredne godine organizovan je prvi marš u Njujorku, od Grinič vilidža do Central parka, a u isto vreme LGBT osobe su organizovale slične marševe u Los Anđelesu i San Francisku.

U decenijama koje su usledile, mnoge zemlje u svetu su dozvolile istopolne odnose, ali je i dalje malo onih koji priznaju bračnu zajednicu sa osobama istog pola, ili gejevima i lezbejkama daju pravo da usvajaju decu.

Izmene u saobraćaju

Zbog održavanja "Parade ponosa" za saobraćaj su zatvorene centralne ulice u Beogradu a gradski saobraćaj će se u tom delu grada do 17 sati obavljati prema izmenjenom režimu.

Od četiri sata ujutro za saobraćaj su zatvorene centralne ulice: Kneza Miloša - od Bulevara kralja Aleksandra do Višegradske, Kralja Milana - od Trga Slavija do Trga Nikole Pašića i Nemanjina - od Trga Slavija do Balkanske.

Zatvorene su i ulice Admirala Geprata, Kraljice Natalije (od Balkanske do Kneza Miloša), Resavska (od Krunske do Vojvode Milenka), Mišarska, Kralja Milutina (od Tiršove do Krunske), Svetozara Markovića (od Krunske do Vojvode Milenka).

Biće zatvorene i Njegoševa ulica (od Beogradske do Kralja Milana), Dobrinjska, Birčaninova (od Sarajevske do Deligradske) i Vojvode Milenka (od Resavske do Kneza Miloša).

Sinoć u 20 časova su prema izmenjenom režimu saobraćaja već zatvorene ulice - Masarikova, Svetozara Markovića i Resavska, od Kralja Milana do Nemanjine.

U tim ulicama je zabranjeno parkiranje, a neće raditi ni garaža u Masarikovoj. Zabranjeno je i parkiranje u Nemanjinoj, od Ulice kneza Miloša do Svetozara Markovića.

Završetak parade i izmena režima saobraćaja predviđa se danas u 17 časova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.