Papa: Svet je u ratu, proslava Božića šarada

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Svet je u ratu, proslava Božića šarada

24.11.2015. -

Za Papu Franciska je proslava predstojećeg Božića „obična šarada“, jer, kako je poručio, ceo svet je u ratu.

„Blizu smo Božića. Biće tu svetla, zabave, ukrašenih drvaca, jaslica - sve okićeno - dok u svetu traje rat. Sve je to obična šarada. Svet nije shvatio put mira. Celi svet je u ratu. Rat može biti opravdan iz brojnih razloga, ali kada je celi svet u ratu, kao što je danas, onda nema opravdanja“, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Pritom je upotrebio reč francuskog, tačnije provansalskog porekla, šarada, koja izvorno znači „duhovit razgovor“, ali se najčešće koristi u značenju „zagonetka“. U prenesenom značenju, u kojem ju je upotrebio i papa, šarada bi bila „zbivanje puno privida“.

Umesto tog privida, kako se navodi, punog blještavila i slavlja, poglavar Katoličke crkve poziva na „saosećanje sa žrtvama terorističkih napada i ratova“.

„Šta će ostati iza ovog rata usred kojeg smo sada”, retorički se zapitao papa Francisko i istovremeno dao odgovor: „Ruševine, hiljade dece bez obrazovanja, tolike nevine žrtve i puno novca u džepovima trgovaca oružjem“.

Ovom porukom papa će verovatno (u)zbuniti mnoge, baš kao i svojevremeno tvrdnjom izrečenom u govoru na Papinskoj akademiji nauka da su teorija evolucije i teorija „Velikog praska“ tačne te da „Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem“ kojom je uzdrmao teoriju kreacionizma prema kojoj je Bog odnosno vrhovno biće stvorilo svet.

Papa je, naime, pre godinu dana ustvrdio da dve spomenute naučne teorije nisu u koliziji s postojanjem Stvoritelja već da ga upravo potvrđuju.

„Čitajući o stvaranju sveta u Knjizi postanja, reskiramo da Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako“, kazao je papa.

Izvor: TANJUG    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.