Pacijenti iz RS neće moći da se leče u Srbiji zbog duga

Izvor: Blic, 24.Jun.2016, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti iz RS neće moći da se leče u Srbiji zbog duga

Dugovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema najvećim zdravstvenim ustanovama Srbije doveli su u pitanje dalje lečenje pacijenata iz Republike Srpske u ovim ustanovama.

Kako je „EuroBlicu“ potvrđeno, Klinički centar Srbije, VMA i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje razmatraju mogućnost da ne primaju pacijente iz RS, jer su nagomilana dugovanja Fonda ZO RS postala ozbiljan problem za te ustanove. Po podacima FZO RS, njihov dug za lečenje pacijenata u Srbiji na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju prošle godine je iznosio oko 14 miliona KM, odnosno oko 7 miliona evra.

Kako nezvanično saznajemo, čelnici najvećih ustanova u Srbiji zbog toga su morali da podvuku crtu, te da opomenu da zbog ovog opterećenja više neće moći da primaju pacijente iz Srpske. Oni očekuju da dugovi budu plaćeni, ali kako nam je potvrđeno, pacijenti iz RS se ovih dana ipak i dalje upućuju i primaju na lečenje u ovim velikim zdravstvenim ustanovama.

Iz Fonda ZO RS kažu da im se nijedan osiguranik, kojem je odobreno lečenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, još nije žalio da ima problema u vezi sa prijemom na lečenje.

- Početkom godine bilo je manjih problema kod prijema naših osiguranika u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Gornja Trepča“, ali su oni prevaziđeni - navode iz FZO RS.

Zdravstveni sistem RS se godinama oslanja na saradnju sa ustanovama Srbije, ali radi na smanjenju upućivanja pacijenata. n

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.