Izvor: BKTV News, 01.Nov.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUN OTROVA: Pogledajte kako je limun u Srbiji spao sa 500 na 100 dinara?!

Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voća, cena je pala za čak 40 odsto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

Akcione cene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod 155 dinara po kilogramu iako je do nedavno cena bila 450 dinara za kilogram. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene.
Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: „Ne koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koru! Limun je tretiran imazalil „. Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.
Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen.
Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.
Izvor: Novosti
 
The post PUN OTROVA: Pogledajte kako je limun u Srbiji spao sa 500 na 100 dinara?! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

DAN UOČI IZBORA: Novi sukobi u Donjecku!

Izvor: BKTV News, 01.Nov.2014

The post DAN UOČI IZBORA: Novi sukobi u Donjecku! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.