PREPODOBNI JUSTIN: Filozof i čudotvorac

Izvor: Kurir, 01.Dec.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREPODOBNI JUSTIN: Filozof i čudotvorac

Njegova duhovna deca su vladike Atanasije Jevtić, Amfilohije Radović i Artemije Radosavljević.

Blagoje Popović, u monaštvu Justin, rođen je 1894. godine u Vranju. Pobožnost roditelja i blizina manastira Prohor Pčinjski od malih nogu usmerili su ga ka pravoslavlju. Osnovnu školu završio je u Vranju, a devetorazrednu bogosloviju u Beogradu pohađao je od 1905. do 1914. godine.

Prvi svetski rat prekinuo je njegovo školovanje. Kao i mnogi njegovi sunarodnici 1915. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godine, Blagoje je bio prinuđen da se povlači preko Albanije. Sa đačkom bolničkom četom stigao je u Skadar, gde se naredne godine u Crkvi Svetog Nikole zamonašio. Vreme do leta te 1916. godine proveo je na Duhovnoj akademiji u Petrogradu, a onda je, u predvečerje Oktobarske revolucije, prešao u Englesku. Tamo je na studijama u Oksfordu boravio do 1919. godine. Tu je spremao doktorsku disertaciju na temu „Filosofija Fjodora Mihajloviča Dostojevskog“, ali je nije odbranio jer je došao u principijelan sukob s profesorima koji nisu bili pravoslavne vere.

Ukidanje stipendije

U Srbiji je 1919. godine bio predavač na Bogosloviji u Sremskim Karlovcima, a onda odlazi u Atinu da doktorira na tamošnjem bogoslovskom fakultetu. Samo dve godine kasnije, pred sam doktorat, Sveti sinod mu bez najave ukida stipendiju. Prinuđen je da se vrati u Srbiju i opet predaje u karlovačkoj Bogosloviji. Nedugo zatim postaje urednik pravoslavnog časopisa Hrišćanski život, a njegovi komentari o nekim negativnim pojavama u sveštenstvu SPC i bogoslovskim školama nailaze na veliki odjek u javnosti i bes u visokim crkvenim krugovima. Odbranio je doktorat u Atini 1926. godine, a zatim je iz Bogoslovije u Karlovcu proteran u Prizren, gde je proveo oko godinu dana, tačno onoliko vremena koliko je trebalo da se časopis Hrišćanski život ugasi.

ČUDO U MANASTIRSKOJ PEKARI

Prepodobnom Justinu pripisuje se i ovo čudo - godine 1952. u manastiru je bilo četrdeset sestara, a jednom im je zapretila glad, ostala im je bila samo jedna vangla brašna. Sestra koja je poslovala u kuhinji za večerom se požalila ostalima, a Justin je rekao: „Molite se Bogu, Gospod brine za nas!“ Sutradan izjutra, kad je sestra otišla u kuhinju, našla je puna dva sanduka brašna!

Autor: Momčilo Petrović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.