PRAVNO INFORMACIONI SISTEM SRBIJE Najveća elektronska baza svih zakona

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVNO INFORMACIONI SISTEM SRBIJE Najveća elektronska baza svih zakona

Iako postoji veliki broj sajtova koji se bave pravnom građom, Pravno-informacioni sistem predstavlja najsavremeniju i najveću elektronsku bazu zakona i drugih akata, koja, između ostalog, sadrži jedine validne i zvanične propise u izvornom, potpunom i tačnom obliku.

Trenutno je, u okviru promotivnog perioda, ova elektronska baza besplatno dostupna svima. Naime, registracijom na sajtu sve baze u okviru njega, osim baze "Propisi na engleskom jeziku", mogu se besplatno koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesec dana.

Pored baze trenutno važećih propisa ("Registar i tekstovi važećih propisa i drugih akata"), koja je, inače, u svakom trenutku, besplatno dostupna svim korisnicima interneta, na sajtu se mogu pronaći i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, mišljenja i modeli ugovora, usaglašena sudska praksa, baza "Službenog glasnika" i arhiva službenih glasila.

Objedinjena i kompletna pravna građa, kao pretpostavka za uspostavljanje i kvalitetno funkcionisanje pravnog sistema i povećanje pravne sigurnosti, obezbeđeni su kroz ovu jedinstvenu bazu kojom upravlja "Službeni glasnik", javno preduzeće sa bogatom tradicijom objavljivanja pouzdanih i validnih pravnih akata.

Svaki propis u bazi ima vezu s drugim povezanim propisima i službenim glasilima, što znatno štedi vreme i bitno olakšava pronalaženje relevantnih informacija, naročito ako se uzme u obzir česta promena propisa, kako zbog unutrašnjih potreba tako i zbog procesa harmonizacije sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Osim toga, korisnicima su dostupne i verzije prečišćenih tekstova, osnovni tekstovi i hronologija unetih izmena, a na sajtu su generisani svi propisi koji su ranije objavljivani, što je od posebnog značaja za pravne istoričare i za one postupke koji dugo traju ili se odnose na rešavanje pojedinih važnih, a složenih pitanja kao što su restitucija imovine ili rehabilitacija.

Veliki broj predstavnika stručne javnosti zagovornici su korišćenja Pravno-informacionog sistema RS, budući da je, kako oni ističu, dostupnost pouzdanih, ažurnih i potpunih informacija o relevantnim propisima i pravnoj praksi organa javne vlasti preduslov za postojanje uređene pravne države.

- Jedna od ključnih preporuka projekta Unapređenje zakonodavnog procesa u Srbiji, na kome sam radio nekoliko godina, sastojala se u obezbeđenju održivog besplatnog pristupa bazi propisa građanima, privredi i nadležnim organima. Ova ideja, koja ima pozitivan uticaj na povećanje pravne sigurnosti, realizovana je kroz Pravno-informacioni sistem Republike Srbije - istakao je profesor Dobrosav Milovanović, prodekan za naučni i stručni rad Pravnog fakulteta.

Kao dodatne prednosti PIS RS, profesor Milovanović upravo ističe prateće baze, pomoću kojih se, između ostalog, može videti kakva je praksa nadležnih organa, kao i mišljenja pravnih teoretičara i praktičara, što znatno doprinosi efikasnijem radu sudija, državnih i drugih "javnih službenika", pravosudnih institucija, privrednih subjekata, advokata, javnih beležnika i izvršitelja.

Baza Pravno-informacionog sistema RS nije namenjena samo onima koji se profesionalno bave pravom i pravnom naukom, već i svakom građaninu koji želi da se informiše o određenom propisu, sudskoj praksi ili da, na primer, pronađe odgovarajući model ugovora. Na veoma jednostavan i brz način se pronaći odgovori na pravna pitanja, a svako ko ima pristup internetu, pomoću kompjutera, pametnog telefona ili nekog od prenosnih uređaja može veoma lako pretraživati međusobno povezane baze.

Okrugli stolovi

Do sada su održana dva okrugla stola na temu "Elektronskih pravnih baza", a sve u cilju promovisanja informisanja šire i stručne javnosti o prednostima korišćenja Pravno-informacionog sistema RS. Na pravnim fakultetima univerziteta u Nišu i Kragujevcu, osim kredibilnih govornika, brojni predstavnici relevantnih institucija imali su priliku da na licu mesta diskutuju i razmene mišljenja i ukažu na važnost korišćenja objedinjene baze Službenog glasnika. Na jesen će biti održana još dva okrugla stola na istu temu, na pravnim fakultetima univerziteta u Novom Sadu i Novom Pazaru.

Dnevno ažuriranje baza

Baze se ažuriraju dnevno, a činjenica da nije potreban nikakav poseban softver za pristupanje Pravno-informacionom sistemu RS čini ga još pristupačnijim. Uz to, korišćenje sajta prilagođeno je i slabovidim osobama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.