POLICIJA UPOZORAVA: U Austriji raste broj napada na strance!

Izvor: Kurir, 11.Feb.2016, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICIJA UPOZORAVA: U Austriji raste broj napada na strance!

BEČ - U Austriji je u prošloj godini zabeležen porast krivičnih dela usmerenih protiv stranaca, podaci su koje je danas medijima saopštio šef austrijske Savezne službe za Ustavnu zaštitu Peter Gridling.

On je precizirao da su brojke veće nego zbir svih ovakvih krivičnih dela počinjenih u 2012, 2013, 2014. godini. Savezna služba za Ustavnu zaštitu i borbu protiv terorizma beleži masovni porast napada na azilante, njihove pomoćnike i prihvatilišta u kojima su smešteni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Ustavna zaštita je, kako se ističe, računala na to da će porastom broja azilanata istovremeno i broj napada na njih porasti. Zato se ova krivična dela zasebno i obrađuju od 2015. godine. Broj napada je postepeno rastao i dostigao cifru od 197 u čitavoj prošloh godini, a kako je Gridling rekao na tu cifru se dodaju i 323 rasističkih krivičnih dela.

Poređenja radi u  2014. godini je bilo 111 takvih krivičnih dela. Gridling je rekao da se takođe uočava rastuća polarizacija u društvu, koja se pokazuje na internetu i jeziku koji se upotrebljava.

"Posebno je uočljivo da je priikom demonstracija na javnim mestima u porastu potencijal nasilja i to je razvoj koji pratimo sa velikom zabrinutošću", rekao je Gridling.

Kada je reč o krivičnim delima usmerenih protiv azilanata, statistika pokazuje da se na prvom mestu nalazi Donja Austrija, zatim Sstajerska, dok se Beč u kome je najviše azilanata, nalazi na šestoj poziciji.

Gridling je rekao da ne može da predvidi da li će izveštaji o seksualnim napadima i silovanjima u Kelnu takođe uticati na dalju polarizaciju i dodatno povećanje napada na strance, ali je ocenio da izveštavanje i javna rasprava dodatno podgrevaju čitavu situaciju.

"Nismo još nikada imali tako mnogo procesa protiv terorizma u Austriji kao sada i islamistička opasnost je konkretna ali takođe rastu i desničarsko ekstremistička krivična dela", ocenio je šef Savezne službe za Ustavnu zaštitu.

Autor: Tanjug,Foto: Reuters

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.