POČINJE TRKA ZA INDEKS Budući brucoši od danas predaju dokumenta, a ovo su najtraženiji fakulteti

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE TRKA ZA INDEKS Budući brucoši od danas predaju dokumenta, a ovo su najtraženiji fakulteti

Za buduće brucoše danas startuje upis na svim fakultetima predajom dokumenata, a najveće interesovanje očekuje se za medicinu i IT.

Prijavljivanje kandidata za upis na fakultete univerziteta u Kragujevcu i Prštini počelo je u ponedeljak, juče na Univerzitetu umetnosti, a već danas budući akademci moći će da konkurišu i na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru.

Ipak, najviše gužve očekuje se za IT, barem sudeći po tome što je ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine na raspolaganju 707 mesta više širom Srbije, ali i prema podacima od prošle godine.

Najveća navala na Univerzitetu u Beogradu 2016. bila je na Fakultetu organizacionih nauka, gde su za 690 mesta konkurisala 1.964 srednjoškolca, dok je najveći prag bio za upis softverskog inženjerstva na Elektrotehničkom fakultetu - 98,78 poena za budžet. Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić smatra da studije prava i ekonomije polako gube primat, dok raste interesovanje za matematičke, informatičke i hemijsko-tehnološke nauke.

- Najveća konkurencija lane je bila za studijske programe vaspitač u predškolskim ustanovama, arhitektura, rehabilitacija, sport i fizičko vaspitanje. Nije bilo lako upisati ni studije engleskog jezika i književnosti, prag za upis je bio visok – priča Kostić.

Da će najtraženiji indeks biti onaj sa studija IT tehnologija, predviđa i Novosadski univerzitet, dok su se u Kragujevcu u prvom upisnom roku prošle godine popunila sva mesta na Fakultet medicinskih nauka, Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, te se očekuje da će i ove godine zainteresovanost kandidata biti usmerena ka njima.

- Za 284 mesta na Fakultetu medicinskih nauka prošle godine prijavilo se čak 988 kandidata. Što je veća konkurencija, biće neophodan veći broj bodova – poručuju sa Univerziteta u Kragujevcu. Prijava kandidata traje do 25. juna, a već sutradan biće istaknuta lista prijavljenih kandidata, a polaganje prijemnog ispita održavaće se sve do 2. jula.

Minimum 60 poena za budžet

Sudeći po broju poena koje su lane imali poslednji primljeni kandidati na fakultetima širom Srbije, za budžet je u proseku bilo neophodno oko 60 poena, dok je za samofinansirajuće studije na većini bilo dovoljno i manje od 40, ali se situacija znatno razlikuje kada se bodovi posmatraju po profilima, a ne fakultetima. Tačan broj mesta biće poznat u toku dana kada se usvoji odluka Senata Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.