PAKAO U BOLNICAMA

Izvor: Kurir, 14.Avg.2010, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAKAO U BOLNICAMA

BEOGRAD - Ako ih ne pokosi bolest, pokosiće ih vrućina! Pacijenti se ovih sparnih dana bukvalno guše, jer u većini bolnica širom Srbije nema klima-uređaja, pa temperatura u sobama dostiže i do 40 stepeni.

BEOGRAD - Ako ih ne pokosi bolest, pokosiće ih vrućina!

Pacijenti se ovih sparnih dana bukvalno guše, jer u većini bolnica širom Srbije nema klima-uređaja, pa temperatura u sobama dostiže i do 40 stepeni.

Posledice su pogoršanje zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stanja pacijenata, pa čak i kolabiranje u čekaonicama. Načelnici zdravstvenih ustanova slažu se u jednom - stanje u celokupnom zdravstvu je alarmantno, a klimatizacija problem koji je nemoguće rešiti bez ogromnih para.

Direktor KBC Zemun dr Dragoš Stojanović kaže da je zbog trafo-stanice stare 30 godina u ovu zdravstvenu ustanovu nemoguće ugraditi nove klime.

- Veće lekarske sobe i operacione sale su klimatizovane, a ne smemo da rizikujemo sa ugradnjom klima u ostalim prostorijama jer bi to moglo da dovede do kvara i onda bi čitav institut stao - kaže Stojanović i objašnjava da preko trafo-stanice radi i operacioni blok. Kako kaže, morao je da odbije donaciju određenog broja klima, jer ugradnja predstavlja veliki rizik.

Doktor Zoran Vlahović, zamenik i savetnik direktora KBC „Dragiša Mišović“, kaže da je situacija u ovoj, ali i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama više nego teška.

- Nijedna klinika u Srbiji nema centralnu klimatizaciju, a sve i da je imamo, kojim novcem bismo plaćali ogromne račune za struju? - pita se dr Vlahović. Kako kaže, u KBC „Dragiša Mišović“ klime postoje na odeljenjima intenzivne nege i odeljenjima u kojima se pacijenti oporavljaju posle operacija, dok će ostali sačekati neka bolja vremena.

- Obične klime smo ugradili po principu selekcije a, da budem iskren, zastarela električna mreža ne bi ni izdržala ugradnju novih klima - objašnjava Vlahović.

Tipičan primer je Ortopedska klinika Banjica, u kojoj nijedna soba u kojoj boravi po deset pacijenata nema klima-uređaj.

- Čak i da dobijemo klime i ugradimo ih, došlo bi do raspada sistema, jer je trafo star više od 40 godina i ne bi mogao da podnese toliko opterećenje - kaže direktor bolnice dr Slobodan Slavković.

Katarina Martić

Dr Milošević: I ranije su se porađale bez klime

Na pitanje da li je tačno da su na ginekološkom odeljenju KBC Zvezdara klime prestale s radom, direktor ove ustanove dr Aleksandar Milošević kaže da je to najmanji problem.

- Kako su se žene porađale pre 15-20 godina bez klima-uređaja, tako mogu i sada. Međutim, problem u celokupnom zdravstvu je mnogo veći. Kako da ugradimo klimu kad su instalacije stare, prozori u užasnom stanju, a pojedini objekti napravljeni od baraka starih 60 godina - tvrdi Milošević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.