Oživljavanje srpskog šaha na Srebrnom jezeru

Izvor: RTS, 05.Jul.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživljavanje srpskog šaha na Srebrnom jezeru

Međunarodni Šahovski festival "Srebrno jezero 2015" obuhvata Turnire za profesionalce i velemajstore, poluprofesionalce i decu. Organizatori ga smatraju najvažnijim za budućnost šaha u Srbiji.
Tokom trajanja devetog međunarodnog Festivala šaha na Srebrnom jezeru, koji organizuje Šahovski savez Braničevskog okruga, kupače na koje smo navikli, zamenili su zamišljeni šetači - učesnici turnira. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ubedljivu pobedu odneo je velemajstor iz Turske. "Osećam se srećno, jer sam pre ovog turnira bio zarđao, nisam igrao 7 meseci. A kada ne igrate, niste sigurni u svoje buduće rezultate", kaže Saut Atalik, pobednik grupe A.
Ove godine Šahovski festival okupio je oko 250 učesnika iz desetak zemalja, među kojima je bilo 12 velemajstora i preko 20 intermajstora.
Poluprofesionalci su se takmičili u B grupi, a u okviru festivala, održan je i seminar za obuku FIDA sudija.
Za organizatore, kako kažu, najvažniji je turnir grupe C, u kojoj učestvuju deca do 14 godina.
"Ovde se stiču osnove šahovskog ponašanja, odnos dobiješ - izgubiš", kaže organizator turnira Vojkan Petrović.
Šahovski savez Braničevskog okruga već šest godina u vrtićima sprovodi program "Naučimo šah kroz igru", koji uveliko pokazuje rezultate.
Stefan Tomić, pobednik grupe C za decu do 14 godina, kaže da šah igra još od vrtića a da sada vežba kod kuće i po tri sata. Ima tek devet godina. 
Branislav Šuhartović, potpredsednik Šahovskog saveza Centralne Srbije, navodi da je šah igra za mlade od pet do 95, ali da strategiju ne možete praviti na 95, već na mališanima od pet godina.
Na ovaj način, Šahovski savez planira da vrati Srbiju u prvih deset na svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.