Operacija jetre uz najsavremenije metode

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija jetre uz najsavremenije metode

Pre više od godinu dana, u Kliničkom centru Srbije prvi put su operisani tumori jetre najsavremenijim ultrazvučnim aparatom s preciznim navođenjem. Sada su prikazani rezultati tridesetak takvih intervencija kojima su lekari više nego zadovoljni.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tumori jetre su u porastu. U Srbiji je obolevanja od tog karcinoma u nešto blažem porastu.

Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jokić iz Beograda godinama je lečen od hepatitisa i ciroze jetre. Čim je otkriven primarni karcinom, odmah je operisan.
"Osećam se dobro, osim bola kad duboko dišem", kaže Milan.
Radiofrekventna ablacija je metoda kojom se pomoću najsavremenijeg aparata određuje mesto tumora.
"Kroz mali rez na koži uvodi se elektroda koja se postavlja u tumorsko tkivo nakon čega na vrhu elektrode dolazi do oslobađanja toplote koja u suštini dovodi do uništenja tumorske mase u jetri", ističe prof. dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radiologiju KCS.
Ta metoda dijagnostikovanja i lečenja može da se primeni kod primarnih i metastaznih tumora jetre, malih dimenzija, tačnije do tri centimetara, zatim kod cista apcesa, dreniranja sistema kanala bubrega i jetre.
Prednosti takve intervencije su višestruke.
"Ova procedura je minimalno invazivna i obezbeđuje ne samo operativni rad koji traje manje od sat vremena, već u postoperativnom toku gotovo da nema mogućnosti za infekcije. Komplikacije su minimalne, tek manji bol, nema mučnine, povraćanja i bolesnik može drugi dan da ide kući", ukazuje dr Danijel Galun, hepatalni hirurg KCS.
Smanjuju se i troškovi. Stručnjaci ističu da su intervencije tog tipa veoma značajne, jer je samo pet odsto pacijenata s primarnim malignim tumorom na jetri moguće operisati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.