Olujno nevreme u Češkoj i Poljskoj

Izvor: Akter, 01.Apr.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olujno nevreme u Češkoj i Poljskoj

Vetar orkanske snage uz sneg i pljuskove ne jenjava u Srednjoj Evropi, lomi drveće, odnosi krovove, zaustavljava vozove i prevrće velike kamione

I drumski i železnički saobraćaj i danas je u Češkoj u haosu zbog olujnog vetra sa pljuskovima i mestimično i snegom. Nevremenu nisu dorasli ni češki vojni piloti koji su morali da odustanu od pratnje u niskom letu američkog konvoja od 118 borbenih vozila koji danas napušta Češku.

Na istoku Češke blizu Opave iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << šina je jutros iskočio putnički voz kada je naleteo na oboreno drvo ali na sreću niko u udesu nije povređen, saopštila je portparolka čeških železnica Ratka Pistorijusova.

Noćne oluje zaustavile su železnički saobraćaj i na nekim prugama u južnoj češkoj, gde su železnice imale problema da uopšte prevezu putnike, pošto na klizave drumove nisu mogli ni autobusi koje su iznajmile.

Zimsko nevreme, koje je kao prvoaprilska šala zahvatilo Češku, Slovačku i Poljsku, pokvarilo je i oproštajno iznenađenje koje su česi spremili za 516 američkih vojnika koji sa svojim oklopnim transporterima i borbenim vozilima u konvoju pod zastavom NATO danas napuštaju češku.

U poslednjem trenutku otkazana je zbog jakog vetra počasna pratnja konvoju koji je jutros krenuo iz Praga - od Praga do granice sa Nemačkom konvoj je trebalo da u niskom letu da prate dva aviona gripen češkog vojnog vazduhoplovstva.

Kako je kazao medijima general František Malenjinski to je trebalo da bude poruka da se česi od njih opraštaju, žele im sretan put i ponosni su što su američki vojnici bili tako disciplinovani, da nigde usput nisu morali da se rešavaju nikakvi izgredi ili prekršaji.

Orkanski vetar, čak i mini tornado, divlja već treći dan i u susednoj Poljskoj, pre svega u zapadnim i južnim oblastima zemlje, ali vetar iako slabiji omeo je vazdušni saobraćaj i na severu, pošto nekoliko civilnih aviona zbog olujnog nevremena nije moglo da sleti na međunarodni aerodrom u Gdanjsku i moralo je na rezervni u

Varšavu.

"Od ponedeljka do srede ujutru Vatrogasna straža izlazila je na teren 2.440 puta od toga u poslednja 24 časa 1.250 puta. Oštećeno je 400 zgrada, od toga 150 stambenih objekata", kazao je jutros portparol poljske Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Olujno nevreme u Češkoj i Poljskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2015

Vetar orkanske snage uz sneg i pljuskove ne jenjava u Srednjoj Evropi, lomi drveće, odnosi krovove, zaustavljava vozove i prevrće velike kamione...I drumski i železnički saobraćaj i danas je u Češkoj u haosu zbog olujnog vetra sa pljuskovima i mestimično i snegom...Na istoku Češke blizu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.