Oko hiljadu građana učestvovalo u Paradi ponosa

Izvor: Blic, 10.Okt.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko hiljadu građana učestvovalo u Paradi ponosa

Parada ponosa održana je danas na ulicama Beograda uz učešće oko 1.000 građana, domaćih i međunarodnih zvaničnika, a uz snažno policijsko obezbeđenje dok su se u širem centru grada dešavali sukobi policije sa huliganima.

Kako je agenciji Beta rečeno u Gej-strejt alijansi, koja je jedan od organizatora skupa, niko od učesnika Parade ponosa nije povređen i nakon žurke u Studentskom kulturnom centru sve je policija razvezla njihovim kućama.

Učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Parade krenuli su oko 11.30 iz parka Manjež, a na čelu kolone bio je transparent "Možemo zajedno". U koloni su bili i ministar za ljudska i manjinskaprava Svetozar Čiplić, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, šef misije OEBS-a Dimitris Kipreos i šef delegacije Saveta Evrope u Beogradu Konstantin Jerakostopulos.

Parada ponosa: Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije u povorci

Šetnja Povorke ponosa

Parada ponosa: Policija razvozi učesnike Parade ponosa

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_798]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Skup su podržali i ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, bivši sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, Čedomir Jovanović, Mirjana Karanović, Srdjan Dragojević, Nikola Kojo, Predrag Ejdus, Sonja Biserko, Nataša Kandić, Miljenko Dereta, kao i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i grupa novinara tog udruženja.

Predstavnici međunarodnih institucija poručili su da je dan održavanja Parade ponosa veoma važan za slobodu i demokratiju u Srbiji. Ministar Čiplić rekao je da je današnji skup pokazatelj da "ne postoji nijedan problem zbog kojeg bilo koji građanin Srbije ne može da bude slobodan i iskaže svoju slobodu", rekao je Čiplić, koji je dočekan zvižducima i negodovanjem dela prisutnih učesnika parade.

Šetnja je trajala oko 20 minuta, ulicama Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom. Učesnici su prolazili pustim ulicama izmedju policijskih kordona koji su obezbedjivali kolonu i blokirali okolne ulice.

Parada ponosa završila se žurkom u Studentskom kulturnom centru. Žurka je uz tehno ritam trajala oko sat ipo, nakon čega je policija razvezla maricama učesnike do njihovih kuća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.