Okanović: Obrazovanje vozača od malih nogu

Izvor: BKTV News, 24.Nov.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okanović: Obrazovanje vozača od malih nogu

Uvođenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtiće, osnovne i srednje škole je osnovna sistematska mera za smanjenje broja nesreća u kojima stradaju mladi.

To je rekao direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodao da obrazovanje deteta – budućeg vožaca počinje od malih nogu, i da se prema mladim vozačima se ne može odnositi kao prema onima sa 20 i više godina vozačkog iskustva.
„Svi sistemi poznaju institut mladog vozača i drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se odnose prema njima i to treba da bude izraženo i u našem pravnom sistemu. Mladi vozači preponati na nivou Ujedinjenih nacija kao jedan od ključnih problema bezbednosti saobraćaja pored pojasa, brzine i alkohola“, istakao je on.
Uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja u obrazovni sistem ne znači, kako je naveo, da se deca uče samo sta znači crveno a šta zeleno, već da im se izgrade stavovi i svest o tome da treba da poštuju svoj i tuđe živote ali i da im se ukaže na posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju.
„Suština je da izgradimo decu da budu svesni i savesni učesnici u saobraćaju“, rekao je on, dodajući da s tim u vezi iznenađuje izjava ministra prosvete Srđana Verbića da saobraćajno obrazovanje ne treba da bude deo školskog sistema.
Okanović je naglasio da najveći problem u saobraćaju prave oni koji su upravo izašli iz učionica, dodajući da je u Srbiji saobraćaj vodeći uzrok smrtnosti mladih kao i da su mladi najčešći izazivači ali i žrtve nezgoda.
„Represija da, restrikcije da ali saobraćajno obrazovanje pre svega“, rekao je on.
Ministarka građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja nakon što se pre nekoliko dana dogodila teška saobraćajna nesreća u Beogradu na Ada Huji u kojoj je poginulo troje mladih.
Izmene, prema njenim rečima predviđaju da se osobama do 21 godine zabrani upravljanje vozilom, snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom 23 časa do šest sati ujutru, da za njih važi nulta tolerancija na alkohol, i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici.
Izvor: BETA
The post Okanović: Obrazovanje vozača od malih nogu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.