Odgovor Ministarstva odbrane na optužbe civilnog dela Muzeja vazduhoplovstva

Izvor: TangoSix.rs, 31.Okt.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor Ministarstva odbrane na optužbe civilnog dela Muzeja vazduhoplovstva

BEOGRAD – Ministarstvo odbrane poslalo je našoj redakciji reakciju na jutrašnji post i citirana pisanja Večernjih Novosti. U skladu sa našom uređivačkom politikom da javno iznesemo mišljenja i podatke svih relevantnih strana i pojedinaca u sporu, reakciju Ministarstva odbrane objavljujemo u celini i bez redakcijskih izmena.  
 

 
 
U zgradi Muzeja vazduhoplovstva postoje dva muzeja: Muzej Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, kao ustanova Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane i Muzej vazduhoplovstva – Beograd, koji je nelegitimno, bez saglasnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (iako je reč o osnivaču sa najvećim ulaganjem u izgradnju i razvoj muzeja) 2007. godine preregistrovan pred nadležnim sudom (Trgovinski sud u Beogradu) i čijim radom rukovodi Upravni odbor osnivača i direktor. Sastav Upravnog odbora ne odslikava udeo u vlasništvu, budući da Ministarstva odbrane ima četiri člana u Upravnom odboru od 17 članova, mada je učešće u ulaganju Ministarstva odbrane veće od 70 odsto. Primera radi, pojedini suosnivači sa nivoom ulaganje ispod jedan odsto imaju po jednog člana u Upravnom odboru.
Zgrada u kojoj se nalaze oba muzeja je otvorena za privremeni rad 21.05.1989. godine i u tom statusu je i danas (više od 25 godina). Nikada nije tehnički primljena niti je izdata upotrebna dozvola za njen rad i korištenje, nije rešeno pitanje finansiranja rada Muzeja vazduhoplovstva – Beograd, što je ovu ustanovu dovelo u vrlo težak položaj. Posledice takvog stanja su, nažalost, vidljive čim se priđe bliže zgradi muzeja. Utisak zapuštenosti i oronulosti dopunjuje i bojazan o ugroženosti bezbednosti zaposlenih i posetilaca. Statut Muzeja vazduhoplovstva – Beograd je donet tokom 2003. godine, na osnovu Odluke o osnivanju Muzeja, koju Ministarstvo odbrane, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu ovu oblast, nije potpisalo, a isti je usvojen na sednici Upravnog odbora. Nijedan viši organ uprave ga nije verifikovao. Ne postoji Skupština osnivača, kao najviši organ upravljanja, tako da rad organa upravljanja niko ne može da kontroliše.
Muzejska dokumentacija u Muzeju vazduhoplovstva Beograd se ne vodi po Zakonu o kulturnim dobrima, za razliku od Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva gde se zakonski i podzakonski propisi koji definišu muzejsku delatnost poštuju. Takođe, Muzej vazduhoplovstva – Beograd računovodstveno ne prati imovinu, što je evidentno iz Godišnjeg finansijskog izveštaja za 2013.godinu (ukupna aktiva iznosi 5.626.924,89 američkih dolara, a samo novčana ulaganja po revizorskom izveštaju iznose 8.251.426,18 američkih dolara). Shodno navedenom, može se zaključiti da najveći deo imovine nije računovodstveno zadužen, što je u suprotnosti sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, kao i Uredbom o budžetskom računovodstvu.
Na zahtev Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva od 13.05.2010. godine, tim Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu (CIK) je uradio snimanje stanja u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i Muzeju vazduhoplovstva – Beograd, sa ciljem da se konstatuje postojeće stanje konzervacije i predlože preporuke za poboljšanje uslova čuvanja, zaštite i izlaganja predmeta. Na osnovu konstatovanog stanja, prikupljenih informacija i dokumentacije date na uvid, urađen je izveštaj CIK od 21.12.2010. godine u kome je između ostalog navedeno:
„Konstatovano je da su predmeti i građa odloženi u skladu sa postojećim prostorom i mobilijarom i prethodnom ambalažom zanemarijući tipologiju i format tako da su predmeti i materijali naslagani jedni na druge, crteži i tehnička dokumetacija su urolani i na njima su vidljiva mehanička oštećenja nastala usled neadekvatnog smeštaja i rukovanja. Građa i tehnička dokumentacija koja se prethodno nalazila u podrumskim depoima je oštećena usled dejstva mikroorganizama i štetočina, a deo građe u prostoriji u kojoj se nalaze arhiva i biblioteka je direktno izložen dejstvu svetlosnog zračenja budući da se nalazi naspram prozora. U tom prostoru je došlo, takođe, do poplave usled pucanja radijatora. U „depou uniformi“ konstatovana su oštećenja na pojedinim uniformama i kožnoj kapi usled dejstva insekata i prisustvo moljca, muzejske bube (anthrenus) i drvotočca (anobium punctatum) Uniforme se nalaze u dva ormara, nabijene, bez ventilacije vazduha.“
U navedenom izveštaju date su i preporuke da se navedene unifirme tretiraju anoksijom ili tretmanom na niskim temperaturama, da se izmesti arhivski i video materijal u odgovarajući prostor bez štetnih spoljnih uticaja, kao i da se razmotri mogućnost izmeštanja najugroženijih letelica iz prostora ispod prilaznog stepeništa i platoa u suv prostor sa stabilnim klimatskim uslovima.
Radi zaštite muzejskih predmeta koji se čuvaju u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, Komanda ViPVO preduzela je sve mere za zaštite po preporuci CIK. Što se tiče navedenih vojnih uniformi, izvršen je tretman svih tekstilnih predmeta u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva (uniforme, kombinezoni i sl.). Navedeni predmeti izmešteni su u pripremljen i tretiran prostor, koji je opremljen adekvatnim mobilijarom i ambalažom sa mogućnošću provetravanja.
Fond filmske i video-građe iz fonda Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva predat je na čuvanje vojnoj ustanovi za zaštitu filmske građe Vojnofilmskom centru „Zastava film“, o čemu je sačinjen Ugovor o ustupanju na čuvanje sa zapisnikom o primopredaji. Napominjemo da sve poslove u okviru delatnosti zaštite kulturnih dobara u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije obavljaju lica sa odgovarajućom stručnom spremom (kustosi, arhivari, bibliotekari, stručna lica u filmskoj delatnosti) i položenim stručnim ispitima (u centralnim ustanovama kulture u Republici Srbiji – Narodni muzej u Beogradu, Arhiv Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Jugoslovenska kinoteka).
Kako bi se izašlo iz navedene situacije, pored pokušaja popisa i evidencije muzealija koje se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva – Beograd, osnovana je Posebna radna grupa Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja, radi rešavanja statusno-pravnih i imovinskih pitanja Muzeja vazduhoplovstva–Beograd. Do sada, Posebna radna grupa je izvršila analizu stanja i uputila inicijativu osnivačima za odricanje svog osnivačkog dela u korist države. To podrazumeva da se kroz zajednički rad osnivača i angažovanje stručnih službi prvo utvrdi visina dosadašnjih ulaganja svih osnivača i udeo u vlasništvu (ni dinar manje, ni dinar više!), a zatim da se definiše način daljeg postupanja po pitanju organizacije Muzeja vazduhoplovstva – Beograd, normativne regulative, finansiranja i upravljanja radom Muzeja
Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Komanda ViPVO pružiće svu potrebnu pomoć da nadležni inspekcijski organi Republike Srbije, u procesu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, provere zakonitost rada i poslovanja Muzeja vazduhoplovstva – Beograd, utvrde šta je ko radio u poslednjih 25 godina i kakva je odgovornost, bez obzira o kome se radi.
Ministarstvo odbrane.
 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.