Obelodanjivanje izveštaja o padu helikoptera do petka

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obelodanjivanje izveštaja o padu helikoptera do petka

Izveštaj vojne komisije o padu helikoptera stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu. Javnost će o njemu biti obaveštena u četvrtak, ili najkasnije u petak.
U saopštenju Tužilaštva navodi se da će izveštaj biti analiziran i da će javnost o njemu biti obaveštena u četvrtak, 2. aprila, ili najkasnije u petak, 3. aprila, prenosi Tanjug.

Stručna Komisija za osnovno ispitivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udesa vojnog helikoptera 13. marta, koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, izveštaj je, kako je i bilo najavljeno juče, predala Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
Više javno tužilaštvo je zahtevom od 16. marta tražilo "svu dokumentaciju sačinjenu u vezi sa kritičnim događajem, pre svega nalaze komisija koje su formirane da ispitaju uzroke koji su doveli do nastanka pada vojnog helikoptera HT-48", kada je poginulo sedam osoba, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.
"Komisija je došla do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom ima oko 500 stranica", a činili su je pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
Komisija je obuhvatila specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije.
Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.
Vojska Srbije dan kasnije formirala je dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.
Izveštaj prve Komisije za ispitivanje uzroka pada vojnog helikoptera, koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, preko Ministarstva odbrane prosleđen je 20. marta zameniku Višeg javnog tužioca u Beogradu.
U informaciji Tužilaštva, koja je tog dana dostavljena Tanjugu, navodi se da će Tužilaštvo analizirati i prikupiti i sve druge podatke i informacije u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Nakon toga će biti doneta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaveštena, navelo je Tužilaštvo.
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da očekuje da tužilac objavi oba izveštaja o padu helikoptera u koje je, kako kaže, imao uvid i u kojima, prema njegovom mišljenju, nema ničeg spektakularnog, navodeći da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu bili odlučujući u tragediji.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.