Obeleženo 100 godina od početka Velikog rata

Izvor: Akter, 23.Sep.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 100 godina od početka Velikog rata

U Čačku je danas obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata manifestacijom posvećenom svim žrtvama tog rata

Venece ispred spomenika položili su ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, ambasadori Rusije, Turske i Austrije u Srbiji Aleksandar Čepurin, Johanes Eigner, Mehmet Bozaj, predstavnik amabsade Češke František Bajer, gradonačelnik i predsednik Skupštine Čačka Vojislav Ilić i Veljko Negovanović, predstavnici Vojske Srbije, policije, udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vojnih penzionera Čačka i ratnih dobrovoljaca.

Polaganju venaca ispred Spomenika na kome su obeležja četiri verske konfesije - Davidova zvezda, islamski polumesec, katolički i pravoslavni krst, prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije, emisari Islamske zajednice, dok su predstavnici jevrejske zajednice uputili izvinjenje jer su bili sprečeni da dođu.

U Čačku taj spomenik zovu i Spomenik četiri vere i Spomenik svim nacijama i verama.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić rekao je da su Srbi uvek pokazivali spremnost za praštanje i poštovanje za protivnike. poštuje protivnika", rekao je Ilić.

U Domu kulture u Čačku je potom otvorena izložba "Spomenik ratnicima" koju je priredio Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku, koji je sa Gradom Čačkom i organizator obeležavanja godišnjice.

Autorka izložbe, direktorka Arhiva Lela Pavlović rekla je da je Spomenik podignut 23. septembra 1934. godine na inacijativu žena Čačka, da je za vreme Drugog svetskog rata okupaciona nemačka "Podizanje Spomenika, pre 80 godina, bio je jedinstven slučaj tada u

Evropi, kada su poštovani svi poginuli vojnici obe zaraćene strane jer su svi oni poginuli za svoju državu i svoj narod. To je bila i poruka ovog kraja koji je uvek bio izuzetno tolerantan, da želi mir i saradnju sa svima, da je spreman da se bori za svoju slobodu, ali i da viteški komanda naredila da se dva obeležja uklone sa Spomenika, Davidova zvrezda i islamski polumesec.

Oni su ponovo vraćeni na Spomenik 66 godina kasnije, u okviru likovne manifestacije "24. Memorijala Nadežde Petrović", kada je beogradska umetnica Irena Kelečević obnovila Davidovu zvezdu i islamski polumesec.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.