OTKAZ UŽIVO Smena naručena iz Beograda

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKAZ UŽIVO Smena naručena iz Beograda

Bivši pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu dr Saša Živić uveren je da je „njegova smena naručena iz Beograda“.

- Pre samo mesec dana lično me je ministar zdravlja smenio sa mesta predsednika Nadzornog odbora Specijalne bolnice u Sokobanji. I to zato što sam javno ukazao da direktorka dr Ljiljana Isaković dva meseca nije raspisala konkurs za tu funkciju. Pošto ona ne može više da konkuriše jer je bila direktora u tri mandata, ona odluku o raspisivanju konkursa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drži u fioci. Tada sam se zamerio ministru dr Zlatiboru Lončaru, tako da je moje kritikovanje stanja u zdravstvu na NTV bi samo povod za smenu - smatra dr Živić.

On napominje da je lako zaključiti „da se iz Beograda podigao jedan veliki prst koji je naredio smenu“.

- Nemam dokaza za ovo, to je moje mišljenje. Bila je brutalna i ishitrena odluka o mojoj smeni, a direktor KC dr Zoran Radovanović je moje dete, moj đak. Ipak, on je vojnik ove vlasti. Siguran sam da je bio primoran da me smeni - kaže smenjeni pomoćnik.

Živić je podvukao da nije dostojno intelektualaca da se direktor KC javlja uživo u program Niške televizije da mu kaže kako će snositi konsekvence jer kritikuje kuću u kojoj radi.

- Zaista nisam čuo da je neko smenio svog pomoćnika uživo. Samo sam javno rekao ono što misli svaki lekar i svaka sestra u KC. Stanje je jako loše i to znaju svi - kaže Živić.

Radovanović: Takva su pravila

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović negira da je smenio Živića po nalogu iz Beograda. - Nisam marioneta da mi neko komanduje. Živić je prekršio kodeks i pravilnik prema kome niko ne može o stanju u KC javno da govori u medijima bez dogovora s direktorom. Nije tu stvar o cenzuri, nego su takva pravila. Niko ne kaže da nemamo mnogo problema i da situacija u zdravstvu nije teška. Uostalom, on je bio deo uprave i trebalo je da se trudi da reši te probleme - objašnjava Radovanović.

Živić je po vokaciji pedijatar, zaposlen je na Dečjoj internoj klinici i predaje na Medicinskom fakultetu. Postavljen je na mesto pomoćnika iako nije član SNS ili SPS.

- Formalno sam još član LDP, ali nemam nikakve političke ambicije. Glasao sam za SNS smatrajući da su potrebne promene u Srbiji. Međutim, strašno sam pogrešio. Nikada više ne bih glasao za SNS - kategoričan je on.

- Tačno je da sam rekao da je Vučić više na tragu Đinđića nego Đilas. Mislio sam da je imao šansu da zaista reorganizuje Srbiju. Ali primer sa direktorkom Specijalne bolnice u Sokobanji su neveseli dokaz da nisam bio u pravu - kaže Saša Živić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.