OPREZ Ovo voće i povrće ima najviše otrova u sebi

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ Ovo voće i povrće ima najviše otrova u sebi

Svake godine svetska organizacija koja radi pod nazivom Environmental Working Group (EWG) objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida.

Već pedeset godina na vrhu ove nezahvalne liste namirnica koje sadrže najviše pesticida, jabuke su ubedljivo na prvom mestu jer se obično prskaju pre i posle berbe da bi što duže ostale sveže, prenosi Alo.rs.

Drugu godinu zaredom na čelu liste "najčistijih" namirnica je avokado kome su pesticidi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nađeni na svega jedan odsto uzoraka.

Krompir sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida van sezone, dok šeri paradajz, nektarine, breskve, grašak i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida.

Prema ovoj listi dalo bi se zaključiti da su najsigurnije namirnice koje uspevaju u tropskim krajevima i ne mogu se uzgojiti u plastenicima bez odgovarajuće klime.

Sve namirnice koje kupujemo mimo sezone treba izbegavati u širokom luku i zato zaboravite na punjene paprike i svežu salatu od paradajza i krastavaca usred zime, savetuje "Life magazin".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koja hrana sadrži najviše pesticida?

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2015

Svake godine svetska organizacija pod nazivom Enviromental Working Group (EWG) objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida...Već pedeset godina na vrhu ove nezahvalne liste namirnica koje sadrže najviše pesticida, jabuke su ubedljivo na prvom mestu jer se obično...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.