OGOLJENA ISTINA Ministre Vuline, ti imaš veze, zaposli mi sestru!

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGOLJENA ISTINA Ministre Vuline, ti imaš veze, zaposli mi sestru!

- Sestra mi je diplomirani defektolog, a nema posla. Ti, ministre, možeš da joj pomogneš. Zaposli je preko veze! - rekao je mladić ministru Aleksandru Vulinu, prilikom njegove posete Užicu.

Tim rečima, i sam uvidevši kako u Srbiji neke stvari funkcionišu, juče je u Užicu Aleksandra Vulina presreo Nikola Vuletić, mladić s teškoćama u razvoju. U nekoliko sekundi i isto toliko rečenica, momak je ogolio tužnu istinu i postao heroj ojađenog i bespomoćnog dela nacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Samo Vulin zna kako se osećao i kolika mu je knedla prolazila kroz grlo dok mu je mladić s teškoćama u razvoju, nesvestan značaja ministra i težine reči, ali svestan trenutka, posredno očitavao bukvicu.

Nezaposleni u Srbiji

Umesto odgovora, Vulin je prasnuo u smeh.

Svedok pitanja bez odgovora bila je i Sara Kirbi, supruga ambasadora SAD, koja je u ime Internacionalnog kluba žena donirala senzorsku sobu Dnevnom boravku za decu s teškoćama u razvoju.

- On s mentalnom retardacijom zna da se do posla danas teško stiže bez veze i članstva u stranci - rezonuje Nikolina sestra Jelena Jakovljević (31), defektolog.

Nezaposlena je, godinu i po čeka posao.

- Zbog brata sam se opredelila za ovaj poziv. Nikola je dugo bio u bolnicama, a ja sam rešila da se posvetim toj humanoj struci misleći da mogu nešto da promenim. Poziv je promenio mene. Od entuzijaste postala sam skeptik i izgubila veru u državu - priča Jelena.

Ne tako davno Vulin je bio u Užicu. Nikola je tada sestri preneo: „Zaboravio sam da ga pitam da ti nađe posao, ali sledeći put neću“.

Nije zaboravio na obećanje mada je u međuvremenu, očito prateći medijske napise o rekonstrukciji Vlade, više puta pitao: „Da li je istina da će Vulin da dobije otkaz“.

- Našao sam ti posao! Pričao sam s ministrom i on će te zaposliti - rekao je mladić sestri pošto se juče vratio kući.

Jelena je jedna od 1.102 nezaposlena Užičanina sa akademskim zvanjem.

- Potražila sam sreću u školama, ali svuda sam dobijala isti odgovor - taj kadar nam nije potreban. Radila sam u cvećari i u privatnom dečjem vrtiću. Za 17.000 dinara mesečno šest dana u nedelji sam brinula o deci i čistila itisone. Sad tražim posao kao medicinska sestra ili trgovac - jada se ona.

- O Jeleninom problemu pred Nikolom uvek pričamo u uvijenoj formi. Pokazalo se da je dovoljno mudar da ukači neke stvari koje skrivamo od njega - priča mladićev otac Miodrag Vuletić.

To što i deca znaju kako funkcioniše naš sistem nije ništa čudno, jer je partokratija jedna od osnovnih karakteristika ovog društva. Partijska knjižica već je dugo mnogo važnija od diplome i to svi znaju, čak i najmlađi. To je porazno, ali je tako. Uvek je bilo partijskog zapošljavanja, ali je diploma bila bar preduslov. Danas su diplome devalvirane, doktorati su devalvirani, znanje i veštine su devalvirani, jedino što je bitno je pripadnost partiji. Tužno je što su i deca svesna toga - kaže sociolog Slobodan Vuković. G.A.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ministre Vuline, ti imaš veze, zaposli mi sestru!

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2015

"Sestra mi je diplomirani defektolog, a nema posla. Ti, ministre, možeš da joj pomogneš. Zaposli je preko veze", tim rečima, i sam uvidevši kako u Srbiji neke stvari funkcionišu, juče je u Užicu Aleksandra Vulina presreo Nikola Vuletić, mladić s teškoćama u razvoju. U nekoliko sekundi i isto...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.