ODLIV UGOSTITELJA: Iz Srbije za 3 godine otišlo 20.000 kuvara i konobara!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLIV UGOSTITELJA: Iz Srbije za 3 godine otišlo 20.000 kuvara i konobara!

Domaći ugostiteljski radnici pronašli u inostranstvu dobro plaćene poslove na kruzerima, ali i u hotelima i restoranima, a da se ovim odlivom stvara manjak tih profesija u Srbiji

NIŠ - U prethodne tri godine Srbiju je napustilo oko 20.000 kuvara, konobara, barmena i drugih ugostiteljskih radnika, rekao je danas u Nišu direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Georgi Genov.

On je rekao da su domaći ugostiteljski radnici pronašli u inostranstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dobro plaćene poslove na kruzerima, ali i u hotelima i restoranima, a da se ovim odlivom stvara manjak tih profesija u Srbiji.

Genov je rekao da Srbija beleži stalni rast broja noćenja, ali da rezultati nisu zadovoljavajući, pošto su i dalje slabiji od rezultata iz 1980-tih godina.

"Srbija ima 130.000 ležajeva u hotelima i svim drugim objektima, uključujući i privatne kuće, a prošle godine je njihova popunjenost iznosila svega 13 odsto", kazao je Genov.

Kako je naveo popunjenost hotelskih kapaciteta nešto je bolja od ukupnog republičkog proseka.

"U hotelima je evidentirano 30.000 lažajeva i njihova popunjenost je oko 48 odsto, što je minimum popunjenosti kojim možemo da budemo zadovoljni", rekao je Genov.

On je kazao da uprkos ekspanziji u gradnji i rekonstrukciji hotela, Beograd, Novi Sad i Niš još nemaju hotel u kome mogu da budu smešteni svi putnici iz jednog čarter leta.

Poslovno Udruženje hotelsko ugostiteljske privrede i Turistička organizacija Niša promovisali su danas "Hotelski vodič" koji je obuhvatio 264 od 300 hotela u Srbiji, urađen po evropskim i svetskim standardima. Oni su najavili da će do oktobra u 50 hotela u Srbiji biti ispitano zadovoljstvo potrošača kvalitetom pruženih usluga i turističkom destinacijom. Gosti će biti anketirani, a njihovi odgovori pomoći će da se poboljša kvalitet pruženih usluga.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.