OD OVOG ĆE DA VAM SE SLOŠI: Evo zašto je limun pojeftinio

Izvor: Kurir, 01.Nov.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD OVOG ĆE DA VAM SE SLOŠI: Evo zašto je limun pojeftinio

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil. Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Kancerogen je, toksičan i iritira kožu i izaziva suzenje očiju

BEOGRAD - Limunu, jednoj od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cena je pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

Akcione cene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bile su ispod 155 dinara po kilogramu iako je do nedavno cena bila 450 dinara za kilogram. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene.

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil ".

Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen.

Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.

Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info. Upozorite prijatelje, ovo je vrlo važan podatak!

(Večernje novosti)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.