Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRATITE PAŽNJU Izvršitelji kradu od građana kako bi sebi obezbedili plate

Javni izvršitelji uveli su praksu da sprovode prinudna izvršenja za kazne i komunalne dugove koji su zastareli po zakonu, samo da bi sebi obezbedili zaradu na štetu građana.

Na primer, u slučaju kazni za parkiranje i drugih komunalija koje u većini slučajeva zastarevaju u roku od godinu dana izvršitelji pokreću postupak neretko i nakon isteka tog roka. Rešenje o plenidbi zarade uglavnom donose po isteku roka zastarelosti svesni da je nastupila apsolutna zastarelost. Izvršitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naplaćuju pored zastarelog duga i svoje troškove sa PDV-om, koji nisu jedinstveni i variraju. Ukupno, mogu da narastu i do 20.000 dinara.

Najviše stavke u zaradi izvršitelja su nagradu za izvršenje koja zavisi od visine duga. Novac naplaćen na osnovu svih tih stavki ostaje izvršiteljima, čak i kada građani uspeju da dokažu da je nastupila zastarelost i povrate novac koji im je plenidbom oduzet za zastarelu kaznu ili dug. Građani imaju pravo da u kratkom zakonskom roku od pet radnih dana od dobijanja odluke izvršitelja podnesu prigovor.

Međutim, tu često dolazi do problema, upozorava advokat Dragoš Cukavac, koji je vodio više takvih postupaka.

- Većina građana i ne zna da ima pravo da uloži prigovor zbog zastarelosti. Ne znaju da zastarelost za većinu komunalnih kazni, naplata preko Infostana i parking servisa nastupa za godinu dana. Drugi problem je što u praksi građani veoma često i ne dobiju obaveštenje da izvršitelj vodi postupak. Mnogi nisu tu, na putu su, u bolnici, a izvršiteljima nije u interesu da građani budu obavešteni. Zakon daje preveliko ovlašćenje izvršiteljima koji rešenje stave na oglasnu tablu i pre nego što su obavestili građane. Posle pet dana se tretira da su građani obavešteni i izvršitelj pokreće prinudno izvršene koje odmah stupa na snagu - navodi Cukavac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.