Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 06:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O OVOME SE ĆUTI Skoro pola miliona Srba ima problem sa EREKCIJOM

Lekari procenjuju da u Srbiji više od 400.000 muškaraca starijih od 40 godina, uprkos seksualnoj želji, imaju problem sa erekcijom.

Decenijama, a verovatno i vekovima, ovaj problem kod muškaraca bio je tabu, smatran sramnim i nečim o čemu se ne sme znati ni govoriti.

I danas se uvija u oblande, pa kada muškarci problem opisuju, kažu da je isključivo zbog “menadžerskog stresa” ili “čisto organske prirode”.

Jedan od uzroka može biti ubrzan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i često neuredan stil života, rastrzanost i ekstremna opterećenost svim vrstama privatnih i poslovnih problema. Često se kaže da sve „počinje u mozgu“, međutim, razlozi koji mogu da dovedu do erektilne disfunkcije pored psiholoških mogu biti i endokrini, vaskularni, ali i neurološki problemi.

- Erektilnu disfunkciju uzrokuju hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza, depresija, a faktori rizika su i gojaznost, pušenje, alkohol. Pošto je često uzrokovana drugim medicinskim stanjima, pravovremeno otkrivanje disfunkcije može pomoći i u otkrivanju drugih bolesti i lečenju tih stanja - objašnjava prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

On ističe da svaki treći muškarac preko 40 godina ima ovaj problem.

Ipak, muškarci retko govore o ovom problemu i ne traže stručnu pomoć, a kada se odluče na taj potez, to rade zbog toga da bi imali bolji seksualni odnos. Statistika pokazuje da više od 50 odsto muškaraca i žena širom sveta nisu zadovoljni svojim seksulanim životom, kao i da se globalno nezadovoljstvo seksualnim životom povećava sa godinama života i kod muškaraca i kod žena.

Muškarci moraju da potraže pomoć

- Problem sa erekcijom ne treba shvatiti kao nešto što mora da dođe sa godinama, jer to nije normalan deo starenja i sa tim stanjem i problemom se ne treba miriti već treba potražiti pomoć. Nije sramota obratiti se doktoru kada dođe do seksualne nemoći. Problem smanjene seksualne moći ne sme da bude tabu tema jer rešenje postoji. Muškarci bi trebalo da imaju svog urologa kao što žene imaju svog ginekologa - savetuje prof. dr Vuksanović.

Ukoliko se, pak odluče da potraže pomoć i uzimaju terapiju, muškarci očekuju da dobiju terapiju koja im omogućava čvrste erekcije, koje dugo traju, nastavlja doktor.

- Oni žele da budu sigurni da će terapija uvek biti efikasna, odnosno da će uvek dati željeni rezultat i omogućavati kako sopstveno zadovoljenje tako i zadovoljenje partnera. I na kraju, ali ne i najmanje važno, očekuju od terapije da im obnovi i povrati samopouzdanje - kaže doktor Vuksanović.

Međutim, pošto se o ovom problemu često ćuti, muškarci onda pokušaju da ga reše na svoju ruku uzimanjem alternativnih lekova, preparata i čajeva, koji se prodaju na crnom tržištu ili ispod ruke. Tada često dolazi i do neželjenih dejstava, nimalo bezazlenih, mnogi završavaju u bolnici, a bilo je i smrtnih ishoda.

Zato, upozorava doktor, lekove treba kupovati u apoteci, a prema smernicama Evropske asocijacije za urologiju u lečenju erektilne disfunkcije u prvu linija borbe sa ovim problemom su PDE-5 inhibitori, odnosno čuvena plava pilula, kao i vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugu liniju spadaju injekcije, dok se na kraju pribegava penisnim protezama. Po ovim preporukama biljni preparati, koji se sve agresivnije prodaju preko interneta, nisu deo smernica za terapiju erektilne disfunkcije.

(Sonja Todorović)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

O OVOME NAŠI MUŠKARCI NEĆE DA PRIČAJU: Skoro pola miliona SRBA ima problem sa EREKCIJOM!

Izvor: Kurir, 27.Okt.2016

...Decenijama, a verovatno i vekovima, ovaj problem kod muškaraca bio je tabu, smatran sramnim i nečim o čemu se ne sme znati ni govoriti..I danas se uvija u oblande, pa kada muškarci problem opisuju, kažu da je isključivo zbog “menadžerskog stresa” ili “čisto organske prirode”..Jedan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.