Novo ocenjivanje đaka, cvetić umesto broja

Izvor: RTS, 05.Sep.2015, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ocenjivanje đaka, cvetić umesto broja

Za prvake od ove godine važi novi način ocenjivanja. Pravilnik je upravo stigao u škole, dok bi učitelji nove dnevnike trebalo da dobiju do sredine septembra. Izradili su ga učitelji i pedagozi, kako bi se modernizovao sistem ocenjivanja koji nije menjan dvanaest godina.
Prvaci pre svega razmišljaju o što boljim ocenama, odnosno cvetićima.

Prvaci kažu da očekuju da donesu kući što pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi cevtić, a neki su već i dobili cvetiće od učiteljice.
Kako roditelji još nisu upoznati sa novim načinom ocenjivanja, to će sigurno biti tema narednih roditeljskih sastanaka.
Neki roditelji kažu da tek treba da se upoznaju sa novim načinom ocenjivanja, dok drugi kažu kako slušaju učiteljicu i nadaju se najboljim ocenama za svoju decu.
Učitelji poručuju kako će im novi način ocenjivanja doneti više vremena za učenike.
"U ovom odeljenju imamo trenutno 29 učenika. Ja kao učiteljica treba svakom detetu pojedinačno da priđem, i pokažem šta traži od mene. Sa ovim pisanjem koje je do sada bilo, bilo je nemoguće to sve postići", navodi Jelena Vuković, učiteljica u Osnovnoj školi "Nikodije Stojanović Tatko" u Prokuplju.
Školski psiholog Danijela Vukić Denić ističe kako još uvek nije videla kako će ocenjivanje izgledati u praksi, ali da se nada da će to značiti manje administracije za nastavnike, a sa druge strane kvalitetno ocenjivanje dece.
Prethodni Pravilnik, pokazivao je brojne nedostatke, tvrde praktičari.
"Kad su bile prethodne ocene onda su roditelji tražili da im protumačim da li to znači da dete ima ocenu tri, četiri ili pet. Na ovaj način će verovatno moći lakše međusobno da se porede i da znaju gde su", ukazuje školski psiholog Suzana Deretić.
Direktor škole "Vuk Karadžić" u Beogradu Zlatko Grušanović napominje kako dnevnici još nisu stigli, i da s toga ne može ništa da kaže, ali dodaje kako očekuje da će dnevnici kao i Pravilnik biti konkretniji i jasniji kako učiteljima, tako i svima koji imaju posla sa dnevnikom.
U novom dnevniku postoje dve skale ocenjivanja - obrazovnog napretka i angažovanja učenika, objašnjavaju u resornom Ministarstvu. Njih će učitelj štiklirati, a na kraju godine svaki učenik dobija opis, odnosno mišljenje o svom radu.
"Svaki predmet je podeljen na oblasti i svuda imamo tu četvorostepenu skalu koju učitelj obeležava više puta u toku godine i naravno postoji ta zaključna ocena koja se obeležava. Ono što je najvažnije je to da to roditeljima bude jasno na kom nivou napretka je njihovo dete", smatra Željana Lukić Radojčić, pomoćnica ministra prosvete prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Osim učitelja prvih razreda, nove dnevnike dobiće i učitelji kombinovanih razreda u seoskim sredinama. Umesto četiri dnevnika za četiri razreda, sada će koristiti samo jedan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CVETIĆ UMESTO PETICE Novi sistem ocenjivanja đaka

Izvor: Blic, 05.Sep.2015

Za prvake od ove godine važi novi način ocenjivanja. Pravilnik je upravo stigao u škole, dok bi učitelji nove dnevnike trebalo da dobiju do sredine septembra. Izradili su ga učitelji i pedagozi, kako bi se modernizovao sistem ocenjivanja koji nije menjan dvanaest godina...Prvaci pre svega razmišljaju...

Nastavak na Blic...

Za prvake cvetić umesto ocene, nove dnevnike još niko nije video

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2015

Za prvake od ove godine važi nov način ocenjivanja...Pravilnik je upravo stigao u škole, dok bi učitelji nove dnevnike trebalo da dobiju tek sredinom meseca. Prvaci kažu da očekuju da donesu kući što pre prvi cvetić, a neki su ga već i dobili od učiteljice. Učitelji poručuju kako će im...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.