Novi zakon o saobraćaju od 1. januara

Izvor: BKTV News, 26.Nov.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o saobraćaju od 1. januara

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju Zorana Mihajlović očekuje da će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se tiču mladih vozača, stupiti na snagu 1. januara sledeće godine.

„Radna grupa će u narednih nedelju dana pripremiti predloge za izmene zakona i tražićemo da se po hitnoj proceduri uvrste u dnevni red Skupštine. Mislim da od 1. januara 2015. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << novi zakon može stupiti na snagu“, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
Ministarka je posle sastanka Radne grupe, koju čine predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, Grada Beograda, Saobraćajnog fakulteta, Ministarstva prosvete, Centra mladih Srbije i saveta roditelja nekoliko beogradskih srednjih škola, izjavila da svi segmenti društva moraju učestvovati u povećanju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju.
„Samo tokom ove godine, 76 mladih osoba je poginulo u saobraćajnim udesima u Srbiji. Mi želimo ne da smanjimo taj broj već da zaustavimo pogibije mladih u saobraćaju. Za to će nam biti potrebna pomoć mladih, njihovih roditelja ali i medija i institucija“, rekla je Mihajlovićeva, prenosi Beta.
Ona je ocenila da postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja „nije loš“, ali da se ne primenjuje „dovoljno“ i da mu nedostaje segment koji se tiče mladih vozača.
„Danas smo sa predstavnicima struke, srednjoškolaca i roditelja, koji se nalaze na izvoru problema, razgovarali o kaznama, prevenciji i edukaciji mladih učesnika u saobraćaju. Narednih dana očekujem sugestije u vezi sa temama koje smo danas pokrenuli“, istakla je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da su tokom današnjeg sastanka Radne grupe, stručnjaci predstavili nekoliko ideja o tome kakva ograničenja treba uvesti kad je reč o performansama automobila kojima upravljaju mladi vozači.
„Razgovarali smo i o promeni stava mladih prema vožnji pod dejstvom alkohola i nultoj toleranciji za pijane vozače, kao i o uvođenju ograničenja na osnovu kojih bismo postepeno dobijali iskusne vozače. Složili smo se i da su oštre kazne za vožnju pod dejstvom alkohola opravdane“, naglasila je Mihajlovićeva.
Prema njenim rečima, mora se više raditi na edukaciji mladih o bezbednosti u saobraćaju.
„Nije dovoljno da se samo jedan dan u školi posveti toj temi. O bezbednosti u saobraćaju mora se razgovarati kroz sve nastavne predmete“, rekla je ministarka.
Odgovarajući na pitanje ko će biti formalni predlagač izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, Mihajlovićeva je obelodanila da će to verovatno biti MUP, ali da je bitnije da zakonske odredbe pokriju segment koji se odnosi na mlade vozače i učesnike u saobraćaju.
„Nema nesuglasica između ministarstva na čijem sam čelu i MUP-a u vezi sa ovim zakonom. Cilj svakog ministra je isti, da se sačuvaju životi mladih. Ne mešam se u tuđu jurisdikciju jer sam na čelu Vladinog tela za koordinaciju bezbednosti u drumskom saobraćaju“, rekla je Mihajlovićeva.
Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je da je jedna od tema današnjeg sastanka bila i ideja da se vozačima mlađim od 21 godine, zabrani upravljanje automobilima koji „imaju mnogo konjskih snaga i malo mase“.
„Takva ograničenja bi se odnosila samo na putničke automobile i ne bi važila za vozače kombija. Razmišljamo o takvim ograničenjima jer su vozači stari do 20 godina – najugroženiji u saobraćaju“, rekao je Božović.
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su vlasti Grada Beograda spremne da razmotre sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se stvorilo bezbednije okruženje za mlade u saobraćaju.
„Spremni smo da razmotrimo zabranu točenja alkohola mladima u ugostiteljskim objektima posle određenog vremena. Već imamo plan da eliminišemo sve crne tačke ispred beogradskih škola, a razmišljamo i o tome da preživeli iz saobraćajnih udesa prenose svoja iskustva učenicima beogradskih škola, da im objasne kako su im ti udesi promenili život“, rekao je Vesić.
Izvor: RTS
The post Novi zakon o saobraćaju od 1. januara appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi zakon i nove mere protiv mladih vozača

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2014

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje kako će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje se tiču mladih vozača, stupiti na snagu 1. januara...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.