Nove tehnologije, pomoć pri razgledanju Beogradske tvrđave

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove tehnologije, pomoć pri razgledanju Beogradske tvrđave

Beogradsku tvrđavu Kalemegdan godišnje poseti više od dva miliona posetilaca od kojih su sedam stotina hiljada stranaci. Osim uz pomoć vodiča, prestoničku tvrđavu od ove godine moguće je razgledati i uz pomoć novih tehnologija.
Postavljene su 44 nove turističke info-table kako bi se posetioci upoznali sa istorijom, objektima i spomenicima. Table su ispisane na srpskom i engleskom jeziku, i Brajevim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pismom. Novina je aplikacija za mobilni telefon.

Dakle svi oni koji imaju takozvane pametne telefone mogu sada saznati mnogo toga o čak 26 tačaka opisanih u ovoj aplikaciji. Princip korišćenja je jednostavan – posetilac dođe u Stambol kapiju na Gornjem gradu,  ukuca se kod u mobilni telefon i dobija aplikacija.
Aplikacija vam ostaje u telefonu i kada napustite Beogradsku tvrđavu jer je broj preslušavanja neograničen.
Aplikacija košta 250 dinara, obogaćena je adekvatnim slikama objekta, a istorijska priča traje oko 60 minuta. Beogradsku tvrđavi moguće je obići i uz pomoć posebnog audio-vodiča koji na šest jezika govori o 39 najzančajnih tačaka u tvrđavi.
Posetioci od pre dve godine objedinjenom ulaznicim mogu da obiđu i pet najznačajnijih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji su godinama bili nedostupni za javnost.
"Za javnost je otvoren Rimski bunar. Tu su još četiri objekta koje posetioci mogu da vide svakog dana od 11 do 19 časova a to su Kula Nebojša u Donjem gradu, zatim Bunker, pa Barutana u kojima se nalaze prvi spomenici iz Rimskog perioda i Sahat kula", kaže turizmolog Marija Mijić.
Posetioci su zadovoljni i smatraju da je svakako bolje sa vodičem. Turistima iz inostranstva Beograd se sviđa a mnogi ga ponovo obilaze.
Od prošle godine, u Stambol kapiji organizuju se i stalne prezentacije starih zaboravljenih zanata.
Na izložbenom prostoru na Savskom šetalištu, takozvanoj "galeriji na otvorenom", na velikim printovima tokom cele godine turistima su dostupne i izložbe brojnih, različitih tematskih sadržaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.