Niški muftija: Ramazan prilika da se poveća dobročinstvo

Izvor: Blic, 26.Maj.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški muftija: Ramazan prilika da se poveća dobročinstvo

Niška muftija Eldin Ašćerić čestitao je danas svim muslimanima početak Ramazana i ocenio da je mesec posta prilika da se poveća dobročinstvo.

- Svim muslimanima Srbije, regiona i sveta upućujemo ramadansku čestitku, Bože mili... olakšaj nam post, povećaj nam dobročinstvo, očisti nas od ružnih i nevaljalih dela - naveo je Ašćerić u ramazanskoj poslanici koju je pročitao u Bajrakli džamiji u Beogradu.

On je rekao da muslimani tokom Ramazana treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čuvaju svoje jezike i srca od ružnog govora, a džamije molitvom.

Ašćerić je u poslanici naveo da su muslimanima Srbije, Beograda i Zemuna povodom Ramazana nadležne službe uputile "čestitku" koju su doneli bagerima u pratnji hiljada pripadnika žandarmerije i ostavili je na džamiji.

- Ovom prilikom im na 'čestitku' uzvraćamo Isaovim rečima 'oprosti im Bože - ne znaju šta rade - rekao je Ašćerić.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Prema propisu, nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici.

U vreme posta vernici moraju da se uzdržavaju i od ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja. Važnost se pridaje čistoti misli i dela.

Po nekim izvorima, muslimani su u početku poštovali jevrejske običaje u pogledu vremena i načina posta.

Tokom meseca Ramazana život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri.

Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve - teravije, organizuju se posela - svake večeri kod nekog drugog.

Sveti mesec za muslimanske vernike ove godine traje od 27. maja do 25. juna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.