Nikolić: Danas nam je zadatak da se rađamo, a ne da ratujemo

Izvor: Politika, 16.Apr.2014, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Danas nam je zadatak da se rađamo, a ne da ratujemo

Predsednik Srbije govorio na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske Srbije, koja je, uz vojnu paradu, održana u Užicu

Užice – Danas, po ko zna koji put, velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu. Ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u celom svetu. Neće nas pitati ništa ni kada se budu mirili. Uvlače nas u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stradanja, a mi smo mnogo stradali, čak i od onih s kojima smo pobeđivali u svetskim ratovima. Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo. I nikad više zbog tuđih svađa. Sloboda malih naroda jača je sila od velikih i moćnih, jer neumitna sila misli da može da savlada svakoga, ali slabost sile je to što veruje samo u sebe.

Ovo je u Užicu rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, govoreći na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske Srbije „Đetinja 2014”, tokom koje je priređena vojna parada. Obraćajući se pripadnicima vojske i hiljadama okupljenih Užičana, Nikolić je naglasio da je Srbija uvek kroz istoriju oslobađana ljubavlju i da želi da ide napred delima koja su već započeta.

– Kao predsedniku Srbije, deleći ponos svih građana, čast mi je što je danas ugled naše vojske u svetu na izuzetnom nivou, što se vojničko znanje i ljudske vrline toliko visoko vrednuju da je u poslednje dve godine vrlo značajno povećano prisustvo Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim operacijama. I pored visokog stepena profesionalizacije, ostavljena je mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka, za koji su mladi izuzetno zainteresovani – istakao je, uz ostalo, predsednik države.

Nikolić je podsetio na junaštva srpskih ustanika iz perioda stvaranja Srbije kao moderne države, zatim na junačka vojevanja u Balkanskim i Velikom ratu, antifašističku borbu u Drugom svetskom ratu, rekavši da vojska neprekidno, do dana današnjeg, potvrđuje svoju snažnu i neraskidivu vezu s narodom.

– Srbija je pobedom u Velikom ratu povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja. U Drugom svetskom ratu bila je na strani pobednika, ali je svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu stvorenu na kompromisu i opraštanju neoprostivog. Kao zahvalnost, dobili smo zločine, progone, uvrede, tužbe... Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata prilika je da se setimo junaštva i stradanja naroda i vojske bez premca u novovekovnoj istoriji – naglasio je.

(Fo­to Slo­bo­dan Jo­vi­čić)

Predsednik se osvrnuo i na bombardovanje Srbije 1999. godine, podsetivši da su se nedavno oglasili vinovnici tih razaranja priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili, kako su rekli, moguće stradanje i progon civila.

– Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN, ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani, našli su u sprečavanju potencijalnog stradanja?! Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog, pošto ga nije ni bilo. Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije. Poginulo je 2.500 ljudi, od kojih 557 civila, a među 12.500 ranjenih bilo je 2.700 dece. Materijalna šteta procenjena je na više od 100 milijardi dolara. Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge uz naknadu štete načinjene nepravdom. Gde ima volje, nađe se i način. Ali može li se nadoknaditi dečji život? Ima li pravde za roditelje dece, za njihovu večitu tugu? Da li međunarodni sudovi zaista postoje samo da bi se oprala savest onih koji čine nepravdu? Kom sudu da se žalimo, a da bude nepristrastan, objektivan i pravičan? – zapitao se Tomislav Nikolić.

Posle predsednikovog izlaganja, na Trgu partizana i duž glavne užičke ulice održana je vojna parada, uz učešće oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije. Uz predsednika države, svečani defile jedinica pratili su i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, strani diplomatski predstavnici, predstavnici verskih zajednica i drugi. Paradom je komandovao general-major Vojin Č. Jondić, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba VS.

Prodefilovali su pešadijski ešaloni a potom su nebom leteli helikopteri (zbog lošeg vremena izostali su naleti aviona „supergaleb” i „mig”, kao i padobranski skokovi, što je viđeno na nedavnoj generalnoj probi), a zatim su ulicom prošle motorizovane jedinice.

Branko Pejović

objavljeno: 16.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.