Nestašica plastike za izradu ličnih karata

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica plastike za izradu ličnih karata

Zbog nestašice materijala za izradu lične karte, MUP Srbije ovih dana ima problema sa izdavanjem novih i zamenom starih ličnih dokumenata građana, koji na nove isprave čekaju duže od uobičajenih desetak dana.

Naš čitalac P. M. (40) iz Beograda već 15 dana nema ličnu kartu. Stara mu je istekla, a novu, uprkos tome što je zahtev za zamenu podneo blagovremeno, nije dobio.

- Zahtev sam podneo još pre 20 dana i rekli su mi da će sve biti gotovo za desetak dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U utorak, kada sam došao da preuzmem dokumenta, međutim, rekli su da mi lična karta još nije gotova. A kao razlog su naveli to da policija ima problema s nabavkom materijala za izradu ličnih karata - navodi P. M. i dodaje da su mu rekli da dođe za sedam dana.

Kazne

Nenošenje lične karte, istovremeno, kažnjivo je po zakonu koji u članu 29 navodi da će se kaznom od 5.000 dinara kazniti za prekršaj osoba koja ne nosi ličnu kartu, a dužna je da je ima.

Najveći problem je što, kako kaže, bez važeće lične karte nije mogao da podigne ni pasoš za ćerku, zbog čega mora da odlaže planirano putovanje.

- To odlaganje će dodatno da me košta. S druge strane, ne smem ni da pomislim šta je moglo da mi se desi da mi je, recimo, tokom nedavne Putinove posete, neko od policajaca zatražio ličnu kartu, a ja mu pokazao nevažeći dokument. Pa ni u banci ne mogu da završim sve što mi treba bez nove lične karte - žali se P. M.

Iz MUP-a nam je saopšteno da je „usled nedostatka specijalnog papira došlo do zastoja, od oko desetak dana, kod izdavanja ličnih karata sa čipom“, kao i da je „proces normalizovan“.

- Tokom tog perioda, sve vreme je bila omogućena isporuka čipovanih ličnih karata koje su označene kao hitne. Inače, izdavanje ličnih karata bez čipa, sve vreme normalno funkcioniše - navode u MUP-u.

Na sajtu MUP-a Srbije inače piše da je „nadležni organ dužan da izda ličnu kartu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nestašica plastike stopirala izradu ličnih karata

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2014

Zbog nestašice materijala za izradu lične karte, MUP Srbije ovih dana ima problema sa izdavanjem novih i zamenom starih ličnih dokumenata građana, koji na nove isprave čekaju duže od uobičajenih desetak dana...P. M. (40) iz Beograda već 15 dana nema ličnu kartu. Stara mu je istekla, a novu,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.