Nemačko-srpska komora podržala kampanju donacije organa

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačko-srpska komora podržala kampanju donacije organa

Više od stotinu članova Nemačko-srpske privredne komore jednoglasno je dalo snažnu podršku nacionalnoj kampanji "Najvažniji poziv u životu" koju u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine zaredom sprovodi Hemofarm Fondacija.
"Povećanje broja donora u Srbiji nije samo stvar zakonskog i sistemskog uređenja, već i lična odluka svakog od nas", čulo se na poslovnoj večeri AHK Members Diner >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je večeras okupila članove Komore u hotelu "Meriot kortjard", saopšteno je iz Nemačko-srpske privredne komore.

Predstavnicima najistaknutijih nemačkih i srpskih kompanija obratila se dr Emilija Nestorović, načelnik Intezivne nege na odeljenju za transplantaciju srca pri KBC Srbije i Sanja Bojić, pacijentkinja koja sedam godina čeka novi organ.
Poražavajuća statistika koja govori da je Srbija na samom dnu evropske liste donora bila je glavni motiv Hemofarm Fondaciji da kroz glas pacijenata upozna građane o potrebi hitnog menjanja svesti od koje zavisi oko 1.000 života onih na listama čekanja najvažnijeg poziva u životu.
"Povećati broj donora, promeniti Zakon i postati član Eurotransplanta je za ovu zemlju, a pre svega za građane Srbije, jednako važno kao i bilo koje poglavlje o kome se pregovara sa Evropskom unijom. Drago mi je što je ovo prepoznato i od državnih institucija, Vlade Srbije i premijera Vučića. Ja imam dve donorske kartice, nemačku i srpsku. Dva puta sam potvrdio svoj stav o zaveštanju organa, morao sam duplo da dokažem privrženost ideji, zato vas pozivam da ovim simboličnim činom date primer i ohrabrite druge da učine isto", rekao je Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor Hemofarma.
Osim privredne saradnje, diskusija o važnosti donorstva i potpisivanje donorskih kartica za članove Komore je pružila dobar primer međusobnog povezivanja i zajedničkog vrednovanja ove važne društvene teme.
„Nemačko-srpska privredna komora i njene kompanije članice u potpunosti prepoznaju značaj i neophodnost društveno odgovornog ponašanja.
"Saglasni smo da zajedno, počevši od ličnih primera, treba da podržimo i doprinesemo što bržem razvoju i širenju ideje od nacionalnog značaja i među privrednicima", rekao je Martin Knap, direktor Nemačko-srpske privredne komore.
Saradnjom sa gradskim, državnim institucijama i društvenim ustanovama, Hemofarm Fondacija i Ministarstvo zdravlja nastavljaju drugu fazu kampanje „Najvažniji poziv u životu. Podršku su obećali i predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemačko-srpska komora podržala kampanju donacije organa

Izvor: Beta OMS, 15.Sep.2016, 12:24

Susretom sa članovima Nemačko-srpske privredne komore nastavlja se druga,  dinamičnija,  faza kampanje Hemofarm Fondacije i Ministarstva zdravlja, "Najvažniji poziv u životu". Konačni cilj ove kampanje je podizanje svesti u društvu o značaju zaveštanja organa i usvajanje novog Zakona o transplantaciji....

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.