Nedovoljno aparata za zračenje, duge liste čekanja

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno aparata za zračenje, duge liste čekanja

Srbija nema dovoljno aparata za zračenje, a oni koji se koriste stari su pet i više godina, i u lošem su stanju jer nemaju radno vreme. Nadležni ponovo obećavaju da bi situacija uskoro trebalo da bude bolja i najavljuju nabavku novih aparata za zračenje. Trenutno ih ima 11 u zemlji.
Na zračenje se najduže čeka u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. U ovom trenutku u kvaru je jedini aparat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za zračenje u Kladovu, a na VMA ne radi jedan od dva aparata.

I u ustanovi u koju na zračenje dolazi najviše pacijenata iz cele Srbije – Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu, ponovo se radi u tri smene, do jedan ujutru, jer je ponovo u kvaru jedan od četiri aparata.
"U ovom trenutku na zračenje čeka negde oko 200 pacijenata. Kada će oni doći na red, zavisi od toga kada će popraviti aparat", ističe dr Vesna Plešinac Karapandžić iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš, ističe da se na dva aparata, od tri raspoloživa, dnevno pregleda 120 i 130 pacijenata.
"Lista čekanja je 602 ili 603 pacijenta, to su podaci sa onkologije. Pristižu novi pacijenti, nama treba još jedan aparat da bismo mogli da radimo u punom kapacitetu", ističe Radovanović.
Radiolog sa VMA Dejan Jovanović navodi da su liste čekanja, kada je sve u redu, od 30 do 45 dana, što je prihvatljivo u radioterapiji.
"U ovom trenutku zračimo pacijente koji su u januaru obrađeni, što je čekanje od tri meseca", ukazuje Jovanović.
Kako saznaje RTS, u ponedeljak će biti održan hitan sastanak Republičke stručne komisije za onkologiju. Posebno će se govoriti o problemu radioterapije, posle čega bi trebalo da bude napravljen plan za nabavku i raspodelu novih aparata.
"Ministarstvo zdravlja i Vlada planiraju da ove godine nabave za Srbiju između deset i 12 akceleratora, da imamo dvostruko više. To će za mene lično biti događaj veka u srpskoj medicini", ističe dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da je aparat u Kamenici počeo da radi, a u Kladovo je stigao deo za aparat.
"Evo na čemu mi insistiramo da ljudi znaju, na čemu ću ja insistirati – da iz projekta Svetske banke za akceleratore kupimo najmanje deset aparata za dvadeset miliona", ističe Lončar.
Komentarišući pojedine inicijative da pacijenti iz Srbije odlaze na zračenje u Banjaluku, Lončar navodi da dve vlade nisu mogle da se dogovore oko cene.
Međutim, život nema cenu, i kada neko boluje od najteže bolesti, svako čekanje na zračenje i uveravanja da zbog toga neće biti dodatno ugrožen, nisu ubedljiva.
U ovom trenutku su, tvrde stručnjaci, svi kapaciteti maksimalno iskorišćeni, a nekoliko stotina pacijenata ne zna kada će doći na red za zračenje, i da li će dočekati neophodnu pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.