Ne otpuštati najbolje nastavnike

Izvor: Danas, 31.Avg.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne otpuštati najbolje nastavnike

Građanske inicijative pozivale su juče Ministarstvo prosvete da ne ugrožava dodatno kvalitet nastave otpuštanjem najboljih nastavnika. "Predstavljena svrha racionalizacije po kojoj se prednost pri zadržavanju posla daje zaposlenima koji imaju veću normu, bez obzira na kvalitet rada, u suprotnosti je sa principom osiguravanja boljeg kvaliteta nastave", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

 Kako se dodaje, mora se osigurati da nastavnici koji su svojim radom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << najviše doprineli razvoju i znanju učenika ne samo nastave da predaju, već budu i adekvatno podsticani za dalji rad. "Posebnu zabrinutost izražavamo zbog toga što su na ovaj način naročito ugroženi nastavnici građanskog vaspitanja, koji po sistemu koji je uspostavljen, najčešće nemaju punu normu i biće prvi na spisku za otpuštanje, što će neminovno ugroziti kvalitet nastave ovog predmeta", ističe se u saopštenju.

Na spisku tehnoloških viškova, objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete nalazi se 409 nastavnika u srednjim i 586 nastavnika predmeta Građanskog vaspitanja u osnovnim školama. "Više od petine ukupnog broja nastavnika koji su tehnološki višak su nastavnici građanskog vaspitanja", podsećaju iz Građanskih inicijativa.

S druge strane, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, izjavio je juče za RTS da u prosveti postoji oko 12.000 radnih mesta na koje bi neko mogao da se zaposli, ali i isto toliko viška kadra koji nema potpunu normu časova, dodajući da u budžetu ima novca za otpremnine.

Verbić je rekao da postoje liste nastavnika sa nepotpunim fondom časova i dodao kako su ranije te liste bile poznate samo na nivou školskih uprava. Istakao je da su sve liste javno dostupne i naglasio kako je optimističan, jer su se predstavnici sindikata i direktori uključili u akciju da se prekine praksa netransparentnosti prilikom dodele radnih mesta.

"Imamo oko 15.000 onih koji nemaju normu, a postoje i fizički razlozi zašto neko ne može da konkuriše za radno mesto, jer ne može da putuje 150 kilometara do drugog mesta", istakao je Verbić. Govoreći o kadrovima koji su pred penzijom, Verbić je podsetio da je pravilo da se sa 65 godina odlazi u penziju vidljivije u prosveti nego u ostatku javnog sektora.

DS: Verbić da podnese ostavku

Vlada u senci Demokratske stranke (DS) zatražila je juče da ministar prosvete Srđan Verbić podnese ostavku zbog "grubog kršenja ljudskih prava, ponižavanja dostojanstva prosvetnih radnika i roditelja, kao i teških posledica koje će pretrpeti sistem prosvete zbog eksperimenata Vlade koju čine plagijatori i ljudi sa lažnim diplomama". "Nova školska godina počinje masovnim otpuštanjima, posle umanjenja plata i najdužeg štrajka prosvetnih radnika u istoriji srpske prosvete", ukazuje DS. S druge strane, u saopštenju SNS se navodi da je "zbog bahatosti, lopovluka i neznanja DS godinama ozbiljno urušavan i uništavan prosvetni sistem, ali i sve drugo u Srbiji".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.