Nasip po evropskim standardima za zaštitu od Drine

Izvor: RTS, 24.Avg.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasip po evropskim standardima za zaštitu od Drine

Posle 60 godina rekonstruisano je sedam kilometara nasipa uz Drinu, od graničnog prelaza Pavlovića most do sela Salaš Crnobarski. Za zaštitni bedem u opštini Bogatić, preko Kancelarije za obnovu i razvoj, izdvojeno je 125 miliona dinara i još 25 miliona za obaloutvrdu reke na tom delu Mačve.
Prvo je skinut metar starog kamena, a onda u slojevima u novi nasip ugrađeno je 12.000 metara kubnih zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 30.000 tona kamena. Od Badovinaca do Salaša Crnobarskog zaštitni bedem viši je za pola metra.

"Nasip je urađen po svim evropskim standardima, takođe ovo je nivo stogodišnjih voda, tako da mislimo da je ovo područje bezbedno od naleta Drine", kaže načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije u Bogatiću Miroljub Stanić.
Za sedam meseci urađeno je sedam kilometara nasipa, šest pristupnih rampi i 14 kilometara prilaznih puteva. Sa bedemom od reke zaštićeno više od trećine stanovništva u opštini i preko 15.000 plodnih mačvanskih oranica.
"Sasvim sigurno da će uliti dodatnu sigurnost meštanima da će moći bezbrižno da seju i da rade i obrađuju zemlju, a neće se plašiti da će im reka doći do domaćinstava", kaže Mladen Janković iz Salaša Crnobarskog.
Dragoljub Ostojić kaže da im još više znače ovi putevi sa strane što su urađeni za desetku, tako da će im ti putevi pomoći a i nasip da nemaju problema sa Drinom.
"Potrebno je za budućnost jer nikad se ne zna kad ona može da krene, malo kišurine i eto poplava, a on je tu da brani", kaže Dragan Cvetuljski iz Badovinaca.
Zaštitnom bedemu uz Drinu do ušća u Savu i nizvodno ka Šapcu nadaju se i u Crnoj Bari. Od poplava pre dve godine zaštitilo ih je 32.000 džakova sa peskom.
"Ovih 13 kilometara koji preostaju da se završi kompletan nasip u opštini Bogatić biće rađeni od novembra po završetku tenderske dokumentacije od strane Evropske unije", kaže Miroljub Stanić.
Sada je korito Drine udaljeno kilometar i dvesta metara. Ovo je prva odbrana od Drine ne samo za opštinu Bogatić, nego za ceo šabački kraj. Nadležni kažu – svako namerno oštećenje nasipa i prilaznih puteva rekonstruisanih posle 60 godina biće kažnjeno. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nakon četvrt veka Ljuboviju i Krupanj povezaće asfalt

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 08:46

Posle dvadeset pet godina završava se asfaltiranje šest kilometara regionalnog puta od Ljubovije do Krupnja preko Mačkovog kamena. Uz investiciju od 250 miliona dinara iz republičkog budžeta, ove dve opštine više neće spajati makadam. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.