Narandžasti meteoalarm za deo Srbije, očekuje se porast vodostaja

Izvor: RTS, 02.Maj.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narandžasti meteoalarm za deo Srbije, očekuje se porast vodostaja

Večeras, tokom noći i u utorak u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se da padne od 20 do 50 milimetara kiše, a lokalno i više, naročito na istoku zemlje, upozorava RHMZ. Žuti meteoalarm je na snazi na zapadu, istoku i jugoistoku Srbije, kao i u Šumadiji i Pomoravlju, dok je narandžasti meteoalarm na snazi na jugozapadu zemlje i na KiM.
Narandžasti meteoalarm je danas na snazi na jugozapadu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje i na KiM, dok će sutra biti proglašen u Pomoravlju, na istoku i jugoistoku zemlje. U utorak žuti alarm će biti na snazi u Šumadiji, na jugozapadu zemlje i na KiM.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Saša Rančić za RTS kaže da su po prognozi najkritičniji jug Srbije i istočni deo Srbije.
"Trenutna situacija je takva da ne može da se očekuje izlivanje reka. Upozoreni smo na mogućnost od izlivanja i uradili smo preventivni deo, stručnjaci su upućeni na kritična područja", kaže Rančić.
Meteorolog RHMZ-a Goran Mihajlović rekao je da se danas, sutra i prekosutra očekuju dalje padavine.
"Najavljene količine padavina u toku noći i sutra bi bile između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih", rekao je Mihajlović Tanjugu.
U ostalim delovima zemlje očekuje se da u toku noći i sutra padne između 10 i 30 milimetara, dodao je Mihajlović.
Hidrometeorološki zavod navodi na svom sajtu da će pojedini vodostaji od 2. do 4. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Takvo stanje očekuje se na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.
Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.
"Dali smo upozorenje pre tri dana i javna preduzeća su preduzela neophodne mere", rekao je Tanjugu hidrolog RHMZ-a Dejan Vlatković i dodao da se poboljšanje hidrološke situacije očekuje od četvrtka.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz njenog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.