Napravljena virtuelna limunada i možete je poslati prijateljima!

Izvor: NovaEnergija.net, 24.Apr.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravljena virtuelna limunada i možete je poslati prijateljima!

Izgleda kao limunada, ima ukus kao limunada, ali je voda – tako se ukratko može opisati “virtuelna limunada” koju su osmislili istraživači iz Singapura. Cilj ovog izuma je digitalno čašćavanje prijatelja pićem u budućnosti.
Elektrode u “virtuelnoj limunadi” oponašaju ukus ovog pića, a LED svetla daju mu boju, što je početak izuma koji bi jednog dana ljudima trebalo da omogući da digitalno dele piće preko interneta.
Pre svega smo motivisani činjenicom >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << da naša trenutna digitalna interakcija ne omogućava deljenje hrane i pića, što je vrlo uobičajeno u našim svakodnevnim životima“, rekao je Nimeša Ranasing, vođa tima koji je sprovodio istraživanje i osmislio “digitalnu limunadu”.
Tim je sprovodio istraživanje pri NUS-Keio CUTE Centru, koji predstavlja saradnju između Nacionalnog univerziteta Singapura i japanskog Keio univerziteta. Naučnici su se u eksperimentu fokusirali na kiseli ukus limunade kako bi dokazali svoju ideju.
Senzor uronjen u čašu prave limunade sakuplja podatke o njenoj kiselosti i boji, što se putem blutut veze prenosi na srebrne trake elektroda. Kada osoba koja pije postavi jezik na trake i uzme gutljaj tečnosti, osetiće ukus koji su simulirale elektrode, dok LED tečnost osvetljavaju bojom limunade u koju je uronjen senzor.
Ova tehnologija pored kiselih može da simulira i gorke i slane ukuse, a Ranasing ističe da bi mogla da pomogne ljudima koji su na restriktivnim dijetama i drastično smanjuju unos soli ili kalorija.
Ipak, početnom dizajnu su neophodna poboljšanja, rekla je studentkinja Ženevijev Lou, volonter koji je testirao virtuelno piće.
Mislim da stvar treba da radi kada jezik dodirne tečnost, jer niko neće, svesno ili nesvesno, da stavlja jezik na elektrodu i onda pije vodu“, rekla je volonterka
Drugi volonter, Vang Pan, bio je iznenađen ukusom.
Zamišljao sam elektronski ukus, ali je zapravo vrlo realan zato što je blag, nekako blago-sladak. Manje je kiselo od prave limunade“, rekao je Pan.
Izvor: N1

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.