Najtraženije softversko inženjerstvo

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtraženije softversko inženjerstvo

Pre 120 godina počela je nastava elektrotehnike u Srbiji. Danas je Elektrotehnički fakultet među najcenjenijim fakultetima u zemlji i u inostrastvu. Najveće interesovanje akademaca vlada za softversko inženjerstvo, katedru koje postoji tek deset godina, ali čiji studenti se zapošljavaju još tokom studija.

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu studira oko 3.000 studenata. Od 20.000 koliko ih je diplomiralo, 30 odsto nastavi master studije, a od njih trećina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostaje i na doktorskim studijama.

"Meni je u planu da ostanem na katedri za energetiku, kao saradnik u nastavi i to je u procesu realizacije. Planiram da ostanem u Srbiji, ali i da jedan deo usavršavanja završim u inostranstvu", kaže najbolji student, Jelena Stojković, s prosekom deset.

Student prodekan ETF-a Tijana Lazić kaže da je cilj da se održi taj nivo tokom svih godina i da pokažu da se trud na kraju nagradi.

Godinama naš najuspešniji izvozni breng, jer oko 5.000 inženjera je u inostranstvu, gde zauzimaju vodeće pozicije na tamošnjim univerzitetima.

"Od 2012. godine mi nagrađujemo studente ETF-a, dajemo tri nagrade za najbolje diplomske i master radove, od tih skoro polovina ih je studiralo u SAD, a neki od njih su i doktorirali, znači to pokazuje kvalitet", kaže profesor Jasmina Vujić, sa univerziteta u Berkliju.

Mnogi su zaposleni u Razvojnom centru "Majkrosofta", "Cisku", "Telenoru", "Nordeusu", "EPS-u".

"Huavej tehnolodžis", doniraće opremu visoke tehnologije za IKT laboratoriju Elektrotehničkog fakulteta

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da se radi o ogromnom tržištu jer ima duplo više mobilnih telefona nego ljudi.

"Oi su rešili da uđu u modernu tehnologiju i ovde će da naprave razvojno istraživački centar kao što ga je napravio Majktrosoft koji će biti poslovni centar i odavde će da šire uticaj na Evropu", ističe Kovačević.

Od minimalna četiri kvadrata po studentu, Elektrotehnički fakultet u ovom trenutku ima manje od dva, pa se nastava održava od osam ujutru do deset uveče. Zato profesori apeluju da se što pre reši pitanje proširenja prostora kako bi školovali što kvalitetnije kadrove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.