Izvor: Danas, 25.Nov.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbezbedniji putevi u Evropi do 2020.

Beograd - Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog Strategije i dosledno je pretoči u Akcioni plan, naši putevi bi 2020. godine trebalo da budu među najbezbednijim u Evropi, rekao je Krsto Lipovac, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja na jučerašnjem predstavljanju Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja 2015 - 2020. On je dodao da će konkretne korake koji treba da dovedu do ostvarenja ambicija Strategije, kao i sredstva koja bi trebalo uložiti, definisati Vlada u Akcionom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << planu.

Prema njegovim rečima, donošenje strategije je bilo predviđeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja koji je usvojen još 2009. godine, ali je moralo da se čeka pet godina na njen nacrt, jer nije postojala politička volja.

- Bilo je ranijih predloga čiju je izradu finansirala Svetska banka, i radna grupa koju su činili profesori Saobraćajnog fakulteta je u ovaj nacrt ubacila sve što je mogla iz tog ranijeg predloga - naveo je Lipovac.

Saša Stojanović, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture je rekao da brojne nesreće na našim putevima ukazuju da je ovakav strateški pristup bezbednosti u saobraćaju neophodan.

- Ministarka Zorana Mihajlović je oformila Koordinaciono telo za bezbednost saobraćaja koje je doradilo ideje radne grupe finansirane sredstvima iz Svetske banke i došli smo do ovog dokumenta, za koji se nadam da će Vlada uskoro usvojiti - rekao je Stojanović.

Vujanić: Mere pa napredak

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta je kazao da se broj smrtnih slučajeva na našim putevima spustio 2010. godine na 600, ali da se politika zbog tih dobrih rezultata opustila. „Struka je učinila sve što je u njenoj moći. Svako dalje spuštanje ove strašne cifre zahteva značajan napor države. Bez sistemskih mera za bezbednost saobraćaja nema daljeg napretka“, istakao je Vujanić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.