Na fakultetima objavljene preliminarne rang-liste

Izvor: Blic, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na fakultetima objavljene preliminarne rang-liste

Prijemni ispiti na državnim fakultetima u Srbiji su završeni. Preliminarne rang-liste na većini fakulteta objavljene su juče, a upis brucoša trajaće do 15. jula kada se završava prvi upisni krug. Kandidati koji nisu uspeli da se upišu imaće drugu šansu u septembru.

Na državnim fakultetima u Srbiji ove godine biće mesta za oko 39.000 brucoša. Upis nove generacije studenata na osnovne akademske studije mora biti završen do kraja sledeće nedelje. Biološki fakultet u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upisuje brucoše danas i sutra, a Elektrotehnički fakultet upis je „rezervisao" za četvrtak i petak. Na farmaciji će se budžetski brucoši upisivati u petak i subotu, a samofinansirajući 9. jula. Arhitektonski fakultet upisuje studente koji će studirati o trošku države u petak, a samofinansirajuće 9. jula. Brucoši Filološkog fakulteta dokumentaciju će predavati od 9. do 12. jula.

- Šansu da studiraju na budžetu na našem fakultetu dobilo je 570 kandidata. Oni su imali više od 88 bodova. Kandidati koji imaju od 88 do 79,14 bodova studiraće u statusu samofinansirajućih studenata. Upisaćemo i 300 kandidata na studije na daljinu - kažu u studentskoj službi na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Najviše studenata tradicionalno će upisati Univerzitet u Beogradu. Indeks nekog od 31 prestoničkih fakulteta dobiće 8.838 budžetskih i 7.158 samofinansirajućih brucoša. Prijemni ispit na Univerzitetu u Beogradu polagalo je 20.230 kandidata, a mesta ima 16.403 brucoša. Najniža upisna kvota određena za Univerzitet umetnosti u Beogradu je 383 mesta. U Novom Sadu mesta na budžetu ima za 4.291 brucoša, dok će studije plaćati 4.681 student. Prvi put, tri fakulteta u Novom Pazaru upisaće 370 budžetskih i 235 samofinansirajućih brucoša. U Kragujevcu indeks će dobiti 2.070 budžetskih i 2.555 samofinansirajućih studenata, dok će na Univerzitetu u Nišu biti upisano 2.568 studenata na budžet i 3.120 samofinansirajućih. Kandidati koji se ne upišu u prvom upisnom krugu imaće drugu šansu od 1. do 20. septembra, ali samo na onim visokoškolskim ustanovama na kojima ostane slobodnih mesta.

Gužva na ekonomiji, niko neće na fiziku

Najviše kandidata kao i prethodnih godina konkurisalo je na Ekonomskom fakultetu - 2.102 gde ima 1.500 slobodnih mesta, zatim na Pravnom gde se 1.600 mesta borilo 1.830 kandidata, na Geografskom gde je za 437 indeksa konkurisalo 1.795 kandidata i na Fakultetu organizacionih nauka gde je za 660 slobodnih mesta konkurisalo 1.192 kandidata. Na Fizičkom fakultetu prijavilo se 34 kandidata, dok je ostalo čak 168 slobodnih mesta.

Prvo žalbe, pa upis

Nakon objavljivanja preliminarne rang-liste nezadovoljni kandidati mogu da se žale dekanu fakulteta koji mora da odgovori u roku od tri dana. Ukoliko je kandidat nezadovoljan odgovorom dekana, može se žaliti Savetu fakulteta koji takođe mora da donese rešenje na prigovor u istom roku. Tek posle toga fakulteti će objaviti konačne rang liste, koje su osnov za upis. Upis brucoša na fakultete čiji je osnivač Republika mora da bude završen do 15. jula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.