Na čija vrata će zakucati inspektori

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na čija vrata će zakucati inspektori

Sve inspekcijske službe imaju obavezu da kontrolišu i neregistrovane firme. Za ulazak na privatan posed u kome se nelegalne delatnosti obavljaju, najduže za 48 sati dobijaće nalog suda.
Od frizera i automehaničara do vrtića, kamenoloma, nelegalnih klanica, proizvodnje zimnice i ostale hrane. To su najčešće delatnosti u najtamnijoj nijansi sive ekonomije.

Ministarka za državnu upravu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokalnu samoupravu Kori Udovički kaže da će na udaru najpre biti delatnosti koje mogu biti štetne po građane, kao što je to nelegalna proizvodnja hrane. 
"Mi već sada često dobijamo pitanja kako neko može da zna da neko obavlja delatnost ako nije registrovan, pa postoji život i van dokumenata i van papira, očigledno je da neko obavlja delatnost i mi kao država moramo bolje da prepoznajemo život i realnost", kaže Udovički.
Realnost jagodinskog preduzetnika je da se duže od dve decenije bori sa nelojalnom konkurencijom kolega koje isti posao u građevini rade "na crno". Nema dilemu koga prvo treba kontrolisati.
"Treba početi odmah i od velikih, a mali će sami po sebi automatski ući u tokove", kaže Stanojlo Malenović, vlasnik firme "Gramat" u Jagodini. 
Zvanične procene koliko neregistrovanih firmi postoji nema, ali različite ankete u pojedinim privrednim granama upućuju da se njihov broj meri dasetinama hiljada.
"Prema našoj proceni, zaista je ogroman broj pružalaca usluga koji nemaju nikakvu registrovanu delatnost, procena je da je blizu 50.000 takvih", rekao je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.
Poštujući dosadašnja zakonska ograničenja jedino su poreski inspektori uz nalog i pomoć policije ostvarili značajnije rezultate u otkrivanju neregistrovanih firmi.
Do kraja maja otkriveno je 195 takvih mesta, vrednost oduzete robe i naplaćenog poreza je veća od 15 miliona dinara. Za ostale inspekcije veliki posao tek počinje iako uslovi za to nisu najbolji.
"Oni već sada rade sa veoma ograničenim resursima, nedovoljno ih je, nedovoljno je ulagano u prethodnim godinama. Inspekcijske službe često imaju prosek godina i iznad 50", kaže Udovički.
Uz 3.100 inspektora na republičkom nivou još 6.000 inspektora radi u lokalnim inspekcijama. 
Za dva meseca stupa na snagu još jedna odredba zakona po kojoj će svaka inspekcija nezavisno od svoje nadležnosti morati da uoči propuste i obavesti kolege iz drugih inspekcija o potrebi detaljnije kontrole nekog preduzeća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.