NVO predstavile preporuke za sprečavanje nasilja u porodici

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO predstavile preporuke za sprečavanje nasilja u porodici

Formiranje specijalizovanih organizacionih jedinica za porodično-pravnu zaštitu, uključujući zaštitu od nasilja u porodici, u centrima za socijalni rad, koje će se baviti procenom rizika i omogućiti hitnost u reagovanju, jedna je od preporuka koje su državnim organima uputile nevladine organizacije Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Mreža žena protiv nasilja.
Te organizacije su, povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slučajeva u kojima su ovog meseca ispred centara za socijalni rad u Beogradu ubijene dve žene i jedno dete, uputile Preporuke za unapređenje sistemskih mera u oblasti sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Predlažu i da se dete koje prisustvje nasilju u porodici prepozna kao direktna žrtva nasilja i da se osigura njegova bezbednost kroz podršku nenasilnom roditelju, kao i da se prisustvo deteta nasilju u porodici smatra rizikom po njegovu bezbednost i osnovom za hitno postupanje.
Takođe, smatraju da je potrebno predvideti i sprovoditi posebne mere zaštite i podrške za decu koja prisustvuju nasilju u porodici, te izradu uputstva za procenu i utvrđivanje najboljeg interesa deteta prilikom obavljanja stručnih poslova u oblasti porodičnopravne zaštite.
Preporuka je i da se unapredi praćenje sprovođenja mera zaštite od nasilja u porodici izrečenih u skladu sa Zakonom o suzbijanju nasilja u porodici u svakom pojedinačnom slučaju, odnosno realizacije individualnog plana zaštite i podrške žrtvi.
Direktor MODS-a Saša Stefanović kazao je da je veoma važno zaštiti najbolji interes deteta, a to je njegova bezbednost, koja uvek mora biti na prvom mestu, uz podršku nenasilnom roditelju.
"Situacija da u porodici sa decom imamo prijavu nasilja je signal za sve službe da treba da se postupi. Mi tražimo da sluzba proceni rizike po bezbednost deteta i da se hitno time bavi", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.
Kako kaže, ako je jedan roditelj nasilan, ne može se insistirati na kontaktu deteta sa tim roditeljem.
"Ovo je upozorenje, ako sad nešto ne uradimo, ko će biti kriv kod sledećeg slučaja. Hajde da zajedno kažemo da smo sve učinili da smanjimo rizike i da pratimo kako se sprovode mere predviđene Zakonom koji važi od 1. juna", rekao je Stefanović.
Koordinatorka Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović kaže da se iz jednog izveštaja Ombudsmana vidi da su, u 45 slučajeva nasilja u porodici u kojima je on postupao, propusti sistemski i uvek isti - nije prepoznato nasilje, nisu razmenjene informacije, nije procenjen stepen rizika i nisu određene mere koje mogu da zaštite decu.
Ignjatovićeva je iznela podatke iz istraživanja Autonomnog ženskog centra prema kojima je 80 odsto dece svedočilo nasilju nad njihovim majkama, a svako drugo je dobilo povrede slučajno ili namerno.
Centri sa socijalni rad svake godine izmeste više od 700 dece iz porodice, dodala je ona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NVO: Nadležni ne prave razliku između sukoba i nasilja

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2017

Od početka godine u Srbiji je 20 žena i troje dece ubijeno je u porodičnom nasilju. U trećini do polovine slučajeva ubistava godišnje, žrtve su se prethodno obraćale nadležnim institucijama koje im nisu pružile odgovarajuću zaštitu. Nevladine organizacije smatraju da nadležni i dalje ne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.